sorin-sirbu-509963-unsplash
Utrip mesta · svet po moško

Mnogi moški se lahko bradam zahvalijo za to, da jih naredijo privlačnejše. To pa še ni vse! Če je verjeti znanosti, pa se je z njihovo pomočjo prav tako mogoče zoperstaviti zahrbtnim boleznim.

Raziskava, ki so jo leta 2012 izpeljali znanstveniki iz Univerze južnega Queenslanda, je pokazala, da brade ne pripomorejo le k privlačnejšemu videzu, pač pa tudi k boljšemu zdravju.

Raziskovalci so izvedli eksperiment, ki je potekal v avstralski divjini, kjer vlada močno sonce. V njem so sodelovali moški, razdeljeni na dve skupini: bradate in obrite.

Znanstveniki so ugotovili, da brade opravljajo odlično delo pri zaščiti pred UV-žarki. Pot do kože preprečijo več kot 90 % žarkom. Po besedah Alfia Parisija se zaščitni faktor obraznih dlak giblje med 2 in 21. Odstotek blokiranih žarkov je odvisen od gostote dlak in kota, pod katerim padajo žarki. Takšen način zaščite prispeva k počasnejšemu staranju, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka.

V brado se hkrati ujame velika količina praha, kar se ne sliši kot dobra novica za ljudi z astmo in alergijami. Temu pa vendarle ni tako, saj dlake nos, oči in usta pravzaprav ščitijo pred dražljivimi snovmi, kakor tudi nadležnim vetrom.

Bradati moški so tako dobili še en razlog več za to, da svoje obrazno okrasje obdržijo.


Kako kupiti svoj prvi Rolex? Kako kupiti svoj prvi Rolex? shutterstock_649071097 Najboljše spletne trgovine z moškimi oblačili shutterstock_793504690 5 vsakodnevnih navad, ki jih morajo moški razviti, še preden dopolnijo 30 let jakob-owens-565883-unsplash Zakaj je vaša brada rdečkasto rjava, vaši lasje pa ne? · · · · ·