fbpx

Čokolada naj bi blagodejno vplivala na zdravje

Foto: envato

Si vsak dan privoščite vsaj košček slastne čokolade? Morda imate ob tem slab občutek? Nikar.

Ni veliko ljudi na tem planetu, ki ne marajo čokolade. Ne glede na to, ali gre za sladoled, piškote, vročo čokolado ali navadne sladkarije, bo večina izkoristila priložnost in ugriznila v omamno čokolado.

via GIPHY

Kaj se zgodi v telesu, če redno uživate čokolado?

Strokovnjaki so odkrili presenetljive učinke vsakodnevnega uživanja čokolade. Pomembno je vedeti, da ni vsaka čokolada enaka. Kakav v svoji naravni obliki je poln zdravih antioksidantov in hranilnih snovi, zato je temna čokolada pogosto boljša izbira od drugih vrst čokolad, ki prihajajo z dodanim sladkorjem.

Lahko izboljša zdravje srca

Ugotovljeno je bilo, da naj bi temna čokolada pomaga izboljšati zdravje srca zaradi močnih antioksidantov, imenovanih flavonoidi. Temna čokolada vsebuje antioksidante, ki lahko povečajo krvni obtok v srcu, zmanjšajo tveganje za strjevanje krvi in dokazano naj bi celo zniževala krvni tlak.

Pomagala naj bi zmanjšati stres

Še več izgovorov za uživanje čokolade! Nekatere raziskave pravijo, da lahko izboljša vaše razpoloženje. Če pomislite, uživanje čokolade skoraj vedno izboljša vaše razpoloženje, kajne? Študije so pokazale, da so ljudje, ki so jedli čokolado, poročali, da so manj pod stresom.

via GIPHY

Pomembno je, da ste pazljivi ne le pri količine čokolade, ki jo zaužijete, ampak tudi kakovost. Prehrana z višjo vsebnostjo sladkorja je pravzaprav povezana z več primeri anksioznosti in depresije, kar pomeni, da je uživanje čokolade z nižjo vsebnostjo sladkorja, kot je temna čokolada, boljša izbira.

Vsebuje magnezij

Čokolada vsebuje magnezij, ki ima številne prednosti in je mineral, ki ga naravno najdemo tako v zemlji kot v človeškem telesu. Pomemben je za življenje, saj se nahaja v vsaki celici telesa in je potreben za izvajanje številnih telesnih funkcij.

Temnejša, kot je čokolada, bolj je hranljiva in več magnezija z njo zaužijete. Mlečna čokolada lahko še vedno vsebuje hranila, vendar se njena hranilna vrednost zmanjša, če je polna dodanih sladkorjev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!