fbpx

Čustveno prenajedanje: kako ga premagati?

Foto: imdb

Sedite pred televizijo s sladoledom, čipsom in piškoti? Jeste, ker ste žalostni, veseli ali zdolgočaseni? Če so vam te situacije znane in to počnete vsak dan, ste se morda znašli v primežu čustvenega jedca. Takšno prehranjevanje lahko privede do nezdravega odnosa do hrane, to pa do občutka krivde in različnih frustracij.

Kaj je čustveno prenajedanje

Čustveno prenajedanje se zgodi, ko ljudje uporabljajo hrano za obvladovanje ali prikrivanje intenzivnih čustev. Včasih so ta čustva negativna, včasih pozitivna. Ko je takšna oseba pod stresom ali žalostna, potrebuje tolažbo in to praznuje s hrano. Ljudje hrano uporabljajo tudi kot nagrado, kot okrevanje ali kot način, da se soočajo z neprijetnimi čustvi.

via GIPHY

Kadar se hrana uporablja za obvladovanje negativnih čustev, jo lahko štejemo za motnje hranjenja. Najpomembnejše je omeniti, da ta vrsta čustvenega prenajedanja zagotavlja le začasno olajšanje od težkih ali neprijetnih občutkov. Po tem zaužitju se človek pogosto sreča s krivdo, sramom in si s tem povzroči še več čustvenega in fizičnega nelagodja.

Kaj povzroča čustveno prenajedanje

Čustveno prenajedanje je simptom neizpolnjenih čustvenih in duhovnih potreb. Lahko je neposredna posledica tega, da se ne zavedate, kaj ali zakaj jeste. Pogosto sploh ne gre za hrano, ampak za to, kaj obvladujete ali prikrivate v sebi in to nadomeščate s hrano.

Kako premagati čustveno prenajedanje

Da bi premagali čustveno prenajedanje, morate razumeti razliko med čustveno in fizično lakoto. Čustvena lakota se začne, ko ima oseba hrepenenje ali želi jesti nekaj zelo specifičnega.

Fizična lakota se običajno začne v želodcu in vodi do tega, da telesu zagotovite hranila, ki jih potrebuje in ni povezana s čustvi. Treba je ozavestiti, katere so tiste situacije, pogovori, izkušnje ali občutki, ki sprožijo, da se cikel čustvenega prenajedanja začne. Če želite določiti sprožilce, poskusite voditi dnevnik, kaj se je zgodilo, preden ste začeli jesti, tudi ko fizično niste bili lačni.

via GIPHY

Kako pozdraviti / preprečiti čustveno prenajedanje:

  • Izogibajte se negativnosti
  • Naučite se skrbeti zase in za svoje potrebe, pomembno pa je, da začnete razmišljati pozitivno. Če ne skrbite za svoje osebne potrebe, lahko vse to vodi k težavam in čustvenemu prehranjevanju.
  • Naučite se jesti, ko ste lačni, in prenehajte, ko ste siti.
  • Naučite se “nahraniti” na druge načine, kot samo s hrano, pojdite na sprehod, najdite svoj hobi itd.
  • Naučite se zaupati vase, da boste znali poslušati signale, ki vam jih pošilja telo.
  • Bodite prijazni do sebe.
  • Upoštevajte svoje želje in potrebe, hkrati pa poiščite veselje v življenju.
  • Ker si zaslužite skrb za sebe, najdite ravnovesje v življenju.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.