At lave mad til gæster er nogle gange en opgave, da spisevaner er forskellige mellem mennesker. Det er endnu sværere, hvis man ved, at der er nogen blandt dem, der har en allergi. Men der er også en løsning på det. Du tror måske ved første øjekast, at det er svært at tilberede mad til en allergiker, men du vil se, at tingene er enklere, end de ser ud ved første øjekast.
4 ferieopskrifter, der er allergivenlige.
Agrodolce z bučo
INGRIDIENTER:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 spiseskefulde olivenolie
- 4 skeer honning
- salt og peber
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
FORBEREDELSE:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na cirkler, odstranite semena in jo postavite v bradepande. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
INGRIDIENTER:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- salt og peber
- 2 spsk olivenolie
FORBEREDELSE:
Kartofler dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Til 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
INGRIDIENTER:
- 1 glava cvetače
- 2 fed hvidløg
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 æg
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- salt og sort peber
- 2 spsk olivenolie
FORBEREDELSE:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate spisepinde.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
INGRIDIENTER:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 spiseskefulde olivenolie
- salt og peber
FORBEREDELSE:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo mælk.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!