Du kan ikke opgive slik, men hver gang du spiser et stykke chokolade eller spiser et stykke æblestrudel, svier din samvittighed? Så er de præcise desserter perfekte til dig, et sundt og yderst velsmagende alternativ til klassiske desserter, som du kan forkæle dig med uden dårlig samvittighed.
Ste ljubitelj sladkega, a pazite na linijo? Ne odrekajte se sladicam zaradi tega, zgolj preklopite na rigtige desserter. Te so precej bolj zdrave kot klasične, ravno tako slastne, a precej hitreje pripravljene in mnogo lažje prebavljive. Pa še to. Za presne sladice potrebujemo zgolj mešalnik! Akcija!
LÆS MERE: De bedste opskrifter med druer
Opskrift: frisk æblestrudel
Sestavine – presni jabolčni štrudelj:
Til dejen:
- 1 kop mandler (du kan også bruge hasselnødder)
- 1 kop dadler
Til fyldet:
- 1 æble
- 1 citron
- 1/2 kop rosiner
- 1 tsk kanel
Processen med at tilberede en sprød æblestrudel:
Mandlje in dateljne (predhodno jih lahko po želji za nekaj ur namočimo) v mešalniku dobro zmešamo, da nastane lepljiva masa. Testo položimo na peki papir in ga razvaljamo toliko, da je njegova debelina nekaj milimetrov. Nadevamo naribano jabolko, v katerega smo predhodno umešali rozine (te prej za eno uro namočimo), in sok limone. Nadev enakomerno razporedimo po celotnem testu, pustimo le petcentimetrski rob, da lahko s pomočjo peki papirja štrudelj zavijemo. Pa dober tek!
Recept – domača presna čokolada brez maščobe
Sestavine – domač presna čokolada brez maščobe:
- 145 g presnega kakava v prahu
- 100 g kakavovega masla
- 80 g agavinega sirupa
- 1 žlička vanilje
- kakavova jedrca/pistacija (za dekoracijo)
Postopek priprave domače presne čokolade brez maščobe:
Najprej kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. Nato ga prelijmo v posodo in mu dodamo kakav, vaniljo in agavin sirup. Premešamo, da dobimo gladko in homogeno zmes. Vlijemo v modelčke za čokolado (lahko tudi improviziramo) in po želji okrasimo s sesekljano pistacijo, jedrci ipd. Za eno uro postavimo v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Pa veselo sladkanje!
Recept: nizkokalorični presni sladoled
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 bananer
- 1 tsk kakaopulver
- en halv teskefuld vaniljepulver
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 3 bananer
- 170 gram friske jordbær
- 1 tsk vaniljepulver
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 bananer
- 1 tsk vaniljepulver
Processen med at forberede lav-kalorie rå bananis:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod te zmešamo skupaj z bananami in jim nato dodamo vaniljo.
Recept: sadno-žitne presne ploščice
Sestavine – sadno-žitne presne ploščice (pribl. 10 ploščic):
- 200 g havregryn
- 100 g kokosmel
- 150 g mandljevih lističev
- 50 g mørk chokolade
- 30 g posušenih marelic
- 30 g posušenih brusnic
- 200 g izkoščičenih in nasekljanih dateljnov
- 50 g goji jagod
- 40 g lanenih semen
- 40 g bučnih semen
- 10 g kokosovega masla
- 1 žlica agavinega sirupa
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek priprave sadno-žitnih presnih ploščic:
Semena prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo stati 20 minut. Vse sestavine – razen goji jagod in brusnic – stresemo v električni mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno goste mase z rahlo hrustljavo teksturo. Masi dodamo goji jagode in brusnice ter rahlo premešamo. Zmes stresemo na podlago za valjanje in po potrebi dodamo še malo kokosove moke. Testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Testo čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan razrežemo na po želji velike ploščice, ki jih položimo v s peki papirjem obloženo posodo oziroma pladenj. Odlične ploščice lahko hranimo v hladilniku kar 1 teden, po želji pa jih lahko tudi zamrznemo. Tako bomo imeli vedno pri roki izredno okusen in zdrav obrok.
Recept: veganski čokoladni puding
Sestavine – veganski čokoladni puding:
- 1 banan
- 1 avocado
- 2 spiseskefulde kakao
- kokosmel (valgfrit)
Processen med at tilberede vegansk chokoladebudding:
Skræl en moden banan, fjern frøene fra avocadoen og kom begge dele i en blender. Tilsæt kakao og bland indtil en jævn, homogen masse. Overfør til et glas eller kop og drys med kokosmel, hvis det ønskes. Og det er alt kunst! Hav et godt løb!