En stegesteg er velegnet til søndagsfrokosten, til julemiddagen eller bare sådan. For at charmere dine gæster, tilbered dem en førsteklasses stege, der vil tilfredsstille selv de mest krævende gourmeter. Find ud af hvordan nedenfor. Regn ikke med rester!
Mrežna pečenka velja za tradicionalno jed, ki jo morate dodati v svoj repertoar kuharskega znanja. Praznični dnevi eller Søndags frokoster so odlična priložnost, da to znanje vnovčite. Z upoštevanjem postopka, ki ga razkrivamo v nadaljevanju, bo tudi vaša pečenka uspešnica, ki še dolgo ne bo pozabljena.
LÆS MERE: Opskrift: fingerslikkende bøf tartar
Marsikdo se boji priprave pečenke, saj meni, da je postopek priprave zapleten in da nima dovolj izkušenj. Iz izkušenj pa vam lahko povemo, da za pripravo mrežne pečenke ne potrebujete posebnega znanja. Preverite, kako nastane ta sočna mesna poslastica, s katero resnično ne boste imeli veliko dela, lahko pa jo brez zadrege postavite na praznično mizo.
Recept – sončna mrežna pečenka:
Sestavine – sončna mrežna pečenka:
- 1 kg svinjskega stegna
- svinjska mrežica
- 4 rezine limonine lupine
- 2 lovorova lista
- 1–2 ščepca mlete kumine
- 2 klinčka
- košček cimetove skorje
- 1 vejica peteršilja
- 6 fed hvidløg
- salt
- sorte peberkorn
Postopek priprave mrežne pečenke:
Meso pred pripravo za 60 minut postavimo na sobno temperaturo. Nato ga operemo, temeljito obrišemo in natremo z mešanico soli in popra. Na vsaki strani mesa naredimo po tri zareze, kamor zataknemo stroke česna. Svinjsko mrežico položimo na delovno površino in damo nanjo dva koščka limonine lupine, lovorov list in cimet. Na to položimo meso, ki smo ga predhodno potresli z mešanico kumine in strtih klinčkov. Na meso položimo preostale limonine lupine, lovorov list in peteršilj, ga zavijemo v mrežico in položimo v pekač (ta mora biti le za malenkost večji od mesa) ter pokrijemo. Pečemo 60 minut pri 180 stopinjah Celzija. Nato pekač odkrijemo in pečemo še nadaljnjih 30 minut. Med pečenjem meso nekajkrat prelijemo z lastnim sokom (na 15–20 minut), da je pozneje bolj sočno. Po pol ure meso spet pokrijemo in ga po koncu še za 10 minut pustimo v ugasnjeni pečici, da se sokovi v njem enakomerno porazdelijo. Mrežno pečenko postrežemo s poljubno prilogo. Pa dober tek!