Dacia Bigster: je to novi mega terenec, ki si ga želiš

Dacia in Lada pod vodstvom Renault

Na novo objavljenem Renaultovem strateškem načrtu "Renaulution" Alpine postaja znamka električna znamka (EV) in združuje moči z Lotusom za razvoj električnih špotrnih avtomobilov. Novice pa so tudi o proračunski znamki Dacia in njeni sestrski znamki Lada. Romunska znamka bo v prihodnjih letih razširjena z dodajanjem treh novih modelov, od katerih bo eden tekmoval v C-segmentu.

Na presenečenje nikogar bo zadevni večji model dobil obliko športnega terenca. Neimenovani model se je med uradno predstavitvijo Renaulta na kratko pojavil v konceptni obliki, videti je bil trši in bolj robusten kot manjši SUV Duster. Samoumevno je, da serijsko vozilo ne bo videti povsem tako, vendar nam je všeč tisto, kar do zdaj vidimo in so predstavili v konceptnem vozilu.


Dolg bo 4,6 metra, zaradi česar je približno 28 cm daljši od prej omenjenega Dusterja. Kompaktni terenec je zasnovan tako, da omogoča hibridne in alternativne pogonske sklope, pri čemer slednji verjetno pomeni utekočinjeni naftni plin (LPG) ali stisnjen zemeljski plin (CNG).

Večja Dacia bo sledila dvema novim modelom, eden bo na ceste zapeljal že prihodnje leto, drugi pa leta 2024. Skupina Renault želi vzpostaviti močnejši odnos med Dacio ter znamko Lada, da bi zmanjšala stroške z zmanjšanjem števila platform za vozila na samo eno. Poleg tega želi podjetje z diamantnim logotipom odpraviti sedem karoserijskih oblik in število zmanjšati na le 11.

Kombinirani znamki bosta do leta 2025 lansirali sedem modelov, vključno s kompaktno Lado Hrbtenico obeh blagovnih znamk bo predstavljala vsestranska platforma CMF-B skupine Renault.

Pozorni bralci bodo opazili, da ima Dacia nov logotip, vendar podrobnosti o tem, ali ga bodo dejansko uporabljali naprej, za zdaj niso na voljo. V tem primeru bo nizkocenovna znamka sledila Kia in General Motors, saj sta obe podjetji pred kratkim osvežili identiteto svoje znamke in pomladili svoj izgled za izzive prihodnosti.

Tako, pa naj bi zgledala nova Lada Niva!

Dodatne Informacije

dacia.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
DS9: francoski napad na nemško sveto trojico