fbpx

Delo od doma: kako povečati produktivnost

Foto: Magnet me / Unsplash

Delate od doma in vam včasih zmanjka energije? Se počutite iztrošene, slabe volje in naveličani rutine?

Delo od doma se nanaša na opravljanje delovnih obveznosti zunaj pisarne, običajno v udobju lastnega doma. Ta način dela je v zadnjih letih vse bolj priljubljen zaradi tehnološkega napredka in vse večje razpoložljivosti hitrega dostopa do interneta.

Prinaša več prednosti, med drugim odpravo vsakodnevne vožnje na delo, bolj prilagodljiv urnik in možnost oblikovanja osebnega delovnega prostora. Vendar pa lahko predstavlja tudi izzive, kot so pomanjkanje ločenosti med delom in zasebnim življenjem, moteče dejavnike in občutek osamljenosti.

Za uspešno delo od doma je pomembno vzpostaviti rutino, ustvariti poseben delovni prostor in vzdrževati jasne meje med delom in zasebnim časom.

Pred vami je nekaj načinov, kako lahko videz vašega delovnega prostora vpliva na vašo produktivnost:

Spremenite svojo lokacijo v svojem domu

Ste se vprašali, da morda le potrebujete spremembo prostora v hiši ali stanovanju? Ste morda dejansko utrujeni in brez navdiha od nenehnega dela na istem mestu? Zaželeno je, da si znotraj doma poiščete prostor, ki ima lep pogled skozi okno, dobro osvetlitev ali lepo pohištvo.

Naj bo vaš delovni kotiček ustvarjalen. Foto: Vadim Kaipov / Unsplash

Pomislite, kaj vam med delom daje energijo in kaj vam bo koristilo. Poskusite tudi premakniti mizo iz ene sobe v drugo ali preurediti pohištvo, da bo vaš delovni prostor dobil novejši videz. Z osebnimi dodatki, kot so fotografije, rastline ali umetnine, lahko ustvarite toplo in vabljivo okolje, zaradi česar se delo ne zdi več delo.

Uporabite prostor za shranjevanje

Čas je, da vaša miza neha biti cona z imenom “vse, je tam”, saj to nikakor ni dobro za koncentracijo. Kako ste torej lahko prepričani, da bo vedno čista? Prostor za shranjevanje, pa naj gre za omaro, predal ali kaj drugega, uporabite za stvari, ki jih ne potrebujete nujno vsak dan in bodo le delale nered na vaši mizi.

Nabavite si manjše košare ali škatle, ki jih označite z vsem, kar je v notranjosti. Ne samo, da boste lažje našli vse, kar v danem trenutku potrebujete, ampak boste povečali vašo produktivnost, saj veste, kaj pravijo – čist prostor, čist um.

Okrasitev delovne sobe – zabavajte se z barvami

Večina komercialnih pisarniških prostorov je dolgočasnih. Vendar ni treba, da je vaša domača pisarna tako neosebna. Poiščite rastline in barve, ki se skladajo z vami in vašim prostorom, saj lahko ti dve stvari močno spremenita vaše razpoloženje med delom.

Bodite kreativni! Foto: Jason Strull / Unsplash

Barva vašega delovnega prostora lahko vpliva na vaše razpoloženje in raven energije. Modra in zelena barva na primer delujeta pomirjujoče, rumena pa lahko poveča raven energije.

Napolnite predal s potrebnimi malenkostmi

Ena najboljših stvari pri delu od doma je zagotovo, da vam ni treba skrbeti za hrano, prigrizke in dobrote. Morda sovražite, da greste v drugo sobo vsakič, ko postanete lačni, ali da greste v drugo nadstropje po svojo najljubšo čokolado, zakaj torej ne bi namenili celega predala za shranjevanje vsega, kar potrebujete čez dan? Od žvečilnih gumijev do bombonov, čokoladnih tablic in celo kozmetike – vanje lahko spravite vse, kar potrebujete.

Ne pozabite, da je vsak človek drugačen in da tisto, kar deluje pri eni osebi, morda ne bo delovalo pri drugi. Ključno je, da eksperimentirate in poiščete, kaj vam najbolj ustreza pri ustvarjanju produktivnega in udobnega delovnega prostora.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.