fbpx

DIY: Naredimo ptičjo hišico

Ptičje hišice, ki jih boste naredili sami, bodo to zimo lepa in dobra gesta.

Ptičje hišice so ne le prijetno zavetje ptic, temveč tudi predmet občudovanja. Pomembno je, da se prepričamo, da ponujamo pravo velikost hišice za ptice, ki jih želimo “prezimiti”, hkrati pa nam sestavljanje ptičje hišice omogoča, da na plan spustimo vso svojo ustvarjalnost in pernatim prijateljem ponudimo stilsko prebivališče. Tukaj je nekaj idej in nasvetov, kako letošnjo zimo narediti lepo in dobro gesto in pri tem uživati.

Gotovo se vam je že nabralo nekaj “krame”, ki se je želite tako ali drugače znebiti. Stari gumbi, svečniki, pepelniki, ročaji, stari čajniki, poštni nabiralniki, itd. lahko postanejo še kako uporabni pri opremljanju ptičje hišice, hkrati pa bodo poskrbeli, da bodo vaše hišice izgledale fantastično. Zraven tega pa ptičje hišice ne bodo niti velik finančni zalogaj. Vse kar potrebujete je nekaj lesa, kladivo, žeblje, nekaj vijakov, lepilo za les, smirkov papir, škarje in vrtalnik z nastavki. Ne škodi vam, če imate na zalogi kakšno žago in pa seveda, dodatke, takšne in drugačne, ki bodo popestrili vašo ptičjo hišico. Za samo ogrodje hiše lahko uporabite številne materiale – vejevje, stare svečnike, pepelnike, čajnike, poštne nabiralnike, stare čevlje, itd. Za streho lahko dodate kovino, gumo ali tkanine – uporabite kakršenkoli material, ki ne prepušča vode. Tudi če je vse, kar imate zbledela tkanina dežnika, jo lahko napnete na streho in dodate mah, da vse skupaj oživite. Ptice vam bodo hvaležne.

Seveda lahko hišici dodate še gredo in jo okrasite po mili volji. Pazite le, da bo greda dovolj zamaknjena, da ne boste dali raznim plenilcem možnosti, da ukradejo jajca ptic ali ptice same.

Ptičje hišice, ki jih boste naredili sami, bodo to zimo lepa in dobra gesta.
Ptičje hišice, ki jih boste naredili sami, bodo to zimo lepa in dobra gesta.

PREBERITE ŠE: Noč čarovnic: 10 najboljših “DIY” kostumov za pare

Kako najlažje naredite leseno ptičjo hišico?

1. Postavite in zlepite hišico, brez dna. Notranjost zgladite s smirkovim paprijem in posujte malce peska. Posebno pozornost namenite luknji, kjer ptice vstopijo in izstopijo.
2. V spodnji plošči hišice izvrtajte luknje za prezračevanje. Zgladite s smirkovim papirjem in posujte s peskom na obeh straneh plošče. Hišici dodajte dno, vendar še ne zlepite.
3. Pobarvajte hišico. Ne barvajte notranjosti – naj bo čimbolj naravna. Ko je osnovni premaz suh, rahlo obidite površino s smirkovim papirjem in jo tako pripravite na zaključne sloje barve.
4. Zdaj lahko zlepite hišico in dodate okrasje.

V galeriji si oglejte nekaj predlogov za “stajliš” ptičje hišice.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.