Claudio-Monteverdi-Incoronazione-Poppea-regia-di-Robert-Wilson
11. mar
Kulturni izbor · odri

11. marca 2016 se bo v Veliki dvorani SNG Maribor odvila opera italijanskega zgodnjebaročnega skladatelja Claudia Monteverdija, s katero je postavil nov mejnik v zgodovini glasbenega gledališča. Vsebina se namreč prvič navezuje na resnično zgodovinsko anekdoto, ne pa na starogrško in rimsko mitologijo.

SNG Maribor
SNG Maribor
26 €

Operno mojstrovino Kronanje Popeje je italijanski skladatelj Claudio Monteverdi napisal leta 1643 in jo v zgodovino zapisal kot prvo opero z zgodbo, vezano na resnično anekdoto.
Naslovna junakinja opere s političnimi ambicijami, legendarna lepotica Popeja, je rimskega cesarja Nerona tako očarala, da jo je okronal za cesarico kljub njegovi zakonski ženi Oktaviji. To je bil v času zgodnjega baroka revolucionarni premik k čutnosti, osebnim in politično motiviranim intrigam, mesenim strastem in satiri.

PREBERITE ŠE: Muzikal Tisoč in ena noč premierno v MGL

Monteverdijeva opera ne privlači le zaradi veličastnega zgodovinskega ozadja starega Rima, njena lepota se skriva predvsem v lirični glasbi zgodnje beneške opere. S pevsko virtuoznostjo Monteverdijevega dela je opera Kronanje Popeje postavila nove standarde tedanje operne ustvarjalnosti.

Predstava Figarova svatba 10. marec, 2016 Figarova svatba: Mozartova komična opera v SNG Opera in balet Ljubljana Fotografija z vaj uprizortive Liliom 12. avgust, 3200 Liliom: ljubezenska zgodba v kriznih časih Predstava Ebola 12. avgust, 0400 Ebola: prva gledališka videoigra, v kateri gledalci krojijo usodo igralcev theconversation.com 23. februar, 2016 Macbeth v izvedbi gledališča iz Južnoafriške republike ·