fbpx

Drevo 40-ih sadežev: drevo, na katerem raste kar 40 vrst sadja!

Drevo 40-ih sadežev

Drevo, na katerem raste kar 40 vrst sadja ni neko čarobno drevo iz pravljice ali fantazijskega filma. Drevo 40-ih sadežev namreč raste v Združenih državah Amerike, njegov kreator pa je umetnik in profesor na univerzi Syracuse Sam Van Aken. Ta drevesa cepi s kar 40 različnimi vrstami koščičastega sadja, da lahko v krošnji enega samega drevesa obirate marelice, slive, češnje, breskve, nektarine, mandlje in druge sadove. Nekakšna Noetova barka za sadje, bi lahko rekli.

Drevo 40-ih sadežev se zdi kot nekaj iz pravljice, a v resnici gre za drevesa, ki veselo rastejo onkraj luže. Njihov oče, Sam Van Aken, se namreč ni ustavil pri enem samem drevesu, pač pa s projektom nadaljuje in jih sadi na vidnih mestih po ZDA (v okolici kulturnih objektov v mestih kot so New Jersey, New York, New Mexico, Short Hills, Louisville in Kentucky), da lahko ljudje občudujejo to čudo sveta- njegovo pestrost listov, cvetov in plodov.

PREBERITE ŠE: Nenavadno oblikovana sadje in zelenjava, ki posnema oblike živali in ljudi

Drevo 40-ih sadežev je Noetova barka za sadje.
Drevo 40-ih sadežev je Noetova barka za sadje.

Si predstavljate, da se podate v krošnjo in se vrnete s polno košarico marelic, breskev, češenj in sliv? Čeprav se ob vse tej genetiki, ki nas obdaja to sliši malce diabolično, pa gre za povsem naraven proces, ki nastaja s pomočjo cepljenja dreves in zaradi česar ima drevo skozi celo leto čaroben izgled. In ker proizvaja različne sorte sadja, ki zorijo različen čas, lastnike daljše obdobje zalaga z vitamini. K projektu je Sama Van Akna napeljalo zaprtje 200 let starega sadovnjaka v New Yorku, ki mu je grozilo uničenje. Potem, ko ga z nakupom rešil najhujšega je kmalu za tem začel z eksperimentiranjem in iskanjem kompatibilnosti sort. In tako se rodilo drevo 40-ih sadežev.

Dodatne Informacije

Več o avtorju:
samvanaken.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!