fbpx

Smuči Elan Voyager in jadrnica Elan GT6 prejeli prestižno nagrado Red Dot

Elan znova in spet potrjuje svoj status ultimativnega inovatorja, ki uporabnike že vrsto let navdušuje s svojimi premišljenimi rešitvami. Letos sta namreč kar dva izdelka znamke Elan prejela prestižni oblikovalski nagradi Red Dot. Zložljive smuči Elan Voyager so prejele celo najbolj dragoceno različico nagrade Best of the Best. Jadrnica GT6 pa je sploh prvo plovilo znamke Elan, ki je prejelo nagrado Red Dot.

Red Dot velja za eno največjih, najbolj priznanih mednarodnih tekmovanj na področju oblikovanja izdelkov. Na letošnjem izboru se je Elan potegoval za nagrade med kar 7800 prijavljenimi izdelki iz več kot 60 držav.

Prve zložljive smuči Elan Voyager

Elan je svojo prvo nagrado Red Dot dobil že leta 2007. In od takrat se jih je nabralo že 11. Tokrat pa so sploh prvič dobili najbolj prestižno različico nagrade Best of the Best, ki je rezervirana samo za izdelke, ki s svojim premišljenim in prefinjenim dizajnom vidno izstopajo iz svoje kategorije.

Točno takšne so prve zložljive »all mountain« smuči Voyager, ki predstavljajo utelešenje dolgoletne želje po zložljivih smučeh, ki so funkcijsko povsem enakovredne klasičnim (nezložljivim) smučem, hkrati pa jim dodaja bistveno prednost – mobilnost. To so smuči, ki so zasnovane za izzive, ki jih prinaša sodobni svet s svojo hitrostjo. Smuči Voyager so v zloženem stanju spravljene v posebno torbo, v kateri je dovolj prostora še za ostalo smučarsko prtljago. Vse pa ustreza dimenzijam, ki jih je na letalu možno prijaviti kot običajni kos prtljage. Zato so smuči Voyager idealen sopotnik na letalu, vlaku in v avtomobilu. Pravzaprav je možno imeti torbo z vso smučarsko opremo kar pri sebi v pisarni.

Poleg nagrade Red Dot so smuči Voyager prejele tudi nagrado Plus X, ki velja za globalno najpomembnejše priznanju na področju športne tehnologije in življenjskega sloga, smuči Voyager pa so nagradili v kar šestih od sedmih katergorij: inovativnost, visoka kakovost, vrhunski dizajn, enostavnost uporabe, funkcionalnost in ergonomija. Nagrajene pa so bile tudi na največjem sejmu športne opreme ISPO v Münchnu. Tam jim je neodvisna mednarodna žirija podelila prestižno različico svoje nagrade ISPO Gold Winner Award. Podeljevalci obeh nagrad pa so v svojih utemeljitvah izpostavili izjemno tehnološko dovršenost in inovativnost smuči Elan Voyager, ki predstavljajo pomembno novost v svetu smučarskih potovanj po svetu.

Jadrnica Elan GT6

Poleg smuči Elan Voyager je nagrado Red Dot: Product Design prejela tudi jadrnica Elan GT6, ki je sploh prvo plovilo znamke Elan, nagrajeno s to prestižno nagrado. Elan GT6 je do zdaj že osvojil nominacije za evropsko barko leta (European Yacht of the Year 2020 award), britansko barko leta (British Yachting Awards 2020) in za najboljše oblikovanje za mednarodni dizajn iz navtike in aviacije (design et al International Yacht & Aviation award). Jadrnica GT6 je utelešenje koncepta grand tourer (GT), prenesenega iz avto-moto sveta v navtiko. Gre za združitev luksuza in športnosti, hitrega jadranja, udobnega bivanja na krovu in dih jemajočega oblikovanja.

Za uresničitev koncepta se je Elanova razvojna ekipa združila z navtično arhitekturno hišo Humphreys Yacht Design in oblikovalskim Studiem F. A. Porsche. Hidrodinamično obliko trupa jadrnice, plan jader in navtično stabilnost so zasnovali v agenciji Humphreys Yacht Design, v kateri so svoje izkušnje z oblikovanjem regatnih jadrnic uporabili tudi pri snovanju bolj športnega jadralnega profila GT6. Sicer pa je Elan GT6 sploh prva serijska jadrnica, ki so jo slogovno in oblikovalsko zasnovali v legendarnem Studiu F. A. Porsche. Prav zaradi tega gre za plovilo, katerega elegantna silhueta kot magnet privlači poglede. Je namreč prva serijska jadrnica v svojem velikostnem segmentu, ki ponuja “”flush deck” – ravno palubo od jambora naprej, kar ji daje asertivno držo in eleganten profil. Ujemajoče se krivulje trupa odbijajo svetlobo v presenetljivih vzorcih, manjši elementi dizajna pa izražajo tako samozavest iz avto-moto industrije kot eleganco in spremenljivost narave.

Oblikovalci iz Studia F. A. Porsche so zasnovali tudi notranjost, ki ponuja novo raven razkošja in potovalnega udobja. Celoten interier ima prepoznaven, unikaten DNK legendarnega Studia F. A. Porsche, ki združuje minimalizem s funkcionalnostjo. Interier torej ustvari povezavo bivalnega dela s kuhinjo in tvori ravnotežje med funkcionalnostjo in udobjem, doseženo z igranjem s svetlobo, barvo in obliko. Stvarnost ideje barke GT6 pa je lahko utelesilo samo podjetje Elan, ki je z združitvijo znanja vrhunske kompozitne tehnologije, ekipe vrhunskih rokodelcev in več kot 70-letne navtične tradicije ustvarila novo merilo znotraj segmenta in barko, vredno zastavonoše ladjedelnice Elan Yachts.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!