fbpx

Najboljši LGBTQ+ filmi zadnjih petih let

Filmi, ki premikajo meje

Foto: Stage 6 Films
Zadnjič posodobljeno: :

Od dram o sprejemanju sebe in svoje spolnosti do toplih družinskih komedij ter z oskarjem nagrajenih filmov – predstavljamo vam seznam filmov, ki so v zadnjih petih letih premaknili meje, porušili ovire in se osredotočili na LGBTQ+ skupnost.

Vsi ti filmi vam bodo z različnih zornih kotov pripovedovali različne življenjske zgodbe in nobeden od njih vas ne bo pustil ravnodušnih.

Z ljubeznijo, Simon (Love, Simon, 2018)

V središču te zgodbe je maturant Simon. Je gej, in takoj, ko si to sam prizna, se trudi svoje spoznanje deliti z družino in prijatelji. V filmu bo iskal načine, kako najti svoj glas in zbrati pogum, da je to, kar je. V vlogi njegove mame je igralka Jennifer Garner, zato bodite pripravljeni na nekaj solzic. Ne glede na notranje bitke, ki divjajo v vas, vam bo ta film pomagal, da boste iz njih prišli kot zmagovalec.

Neposlušnost (Disobedience, 2017)

Rachel McAdams, ki jo poznamo iz legendarne Beležnice, in Rachel Weisz iz Mumije, igrata v tem ganljivem filmu o ženski, ki se vrača v svoj rodni kraj, kjer je bila zaradi ljubezni do druge ženske popolnoma zavrnjena. Ko se z njo sreča iz oči v oči, se zgodba stopnjuje in vsi občutki, ki jih je poskušala potisniti pod preprogo, se vrnejo.

Fantastična ženska (Una mujer fantástica, 2017)

Ta fantastični film o fantastični ženski je prvi čilski film, ki je prejel oskarja za najboljši tujejezični film, in tudi prvi film s transspolnim igralcem, ki je prejel to prestižno nagrado. Daniela Vega igra Marino, trans žensko, katere partner nenadoma umre. Njena bolečina in že tako tragična situacija se poslabša, ko spozna, da je družina njene pokojne ljubezni transfobična.

Hearts Beat Loud (2018)

Navadili smo se, da se queer liki v filmih večinoma borijo z obsodbo njihove družbe ali družine in posledično s tem, da sprejmejo sami sebe. Ta film je običajni žanr dramske komedije naslikal v popolnoma drugačnih barvah in predstavil mladostniško ljubezen dveh deklet v svetu, kjer ju ne opredeljujeta niti spolna usmeritev, niti barva kože. Jedro te zgodbe je pravzaprav odnos med očetom in hčerko, pa tudi odnos med dvema nadarjenima umetnikoma. Ne glede na to, ali ste ljubitelj drame, komedije ali muzikala, vas bo ta film zagotovo navdušil.

Boy Erased (2018)

Russel Crowe in Nicole Kidman se v tem filmu pojavita v povsem novih vlogah, ki jih še nikoli prej nista imela priložnosti igrati. Sta namreč verna starša, ki se trudita sprejeti homoseksualnost svojega sina. V obupu ga pošljeta na “konverzijsko terapijo”, s katero ga želijo ozdraviti te “bolezni”. To je biografska drama, ki temelji na istoimenskem memoarih Garrarda Conleyja.

Carol (2015)

Osupljivo ganljiva zgodba z neverjetno igralsko zasedbo prikazuje strasten odnos med Carol, ki jo igra Cate Blanchett, in mlado Therese, ki jo igra Rooney Mara. Carol je ujeta v zakon brez ljubezni in ko sreča Therese, ki je na robu svojega spolnega prebujenja, ugotovi, da njeno življenje še ni minilo in da ima da je še vedno čas za odkrivanje. V kolikor ste se znašli v rutini, si oglejte ta film, ki vas bo opomnil, da nikoli ni prepozno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!