fbpx

Facebook napovedal novo aplikacijo Paper

Nova aplikacija Paper prinaša nov način spremljanja zgodb.

Po nedavni obljubi prvega moža najbolj priljubljenega družbenega medija Facebook Marka Zuckerberga, da v letošnjem letu načrtujejo več samostojnih aplikacij, so včeraj oznanili prihod prve. Paper tako prinaša nov način branja novičarsko obarvanih zgodb na poti.

Aplikacijo Paper naj bi že nekaj let razvijala ekipa 15 ustvarjalcev, ki delujejo pod iniciativo Facebook Creative Labs. Na voljo bo le za iOS naprave in vsebovala bo 19 različnih rubrik, med drugim tudi šport, pop kulturo, tehnološke novosti in zabavo. Slednjo v največji meri prinaša povzetek novičk iz sveta naših Facebook prijateljev (“news feed”), grafično odlično prilagojen branju na pametnih telefonih. Poudarek je na zgodbičenju skozi pretežno slikovni material, s čimer se Facebook, ki mu nekateri napovedujejo zaton do leta 2017, rahlo približuje konkurenčnemu Instagramu. Značilno horizontalno pomikanje skozi vsebine, ki jih lahko približujemo in odmikamo, tako mamljivo vabi k intenzivnejšemu doživljanju utrinkov življenja.

Uporabniki se bodo na želene vsebine lahko naročili, za zdaj pa jih ne bo možno personalizirati, kar pomeni, da bodo vsi naročniki videli enako zaporedje in razpored novic. Poleg tega bodo lahko z možnostjo predogleda tudi sami delili objave, ki bodo vidne tako med vsebinami aplikacije kot tudi na njihovih Facebook profilih. Za razliko od ostalih Facebook aplikacij, pa bo Paper vsaj sprva deloval popolnoma brez podpore oglaševalcev.

Poleg vizualno bogatih vsebin bo na voljo tudi gumb “reshare”, s pomočjo katerega bodo lahko uporabniki s preprostim dotikom na gumb puščice v trenutku nadalje delili objavo.
Poleg vizualno bogatih vsebin bo na voljo tudi gumb “reshare”, s pomočjo katerega bodo lahko uporabniki s preprostim dotikom na gumb puščice v trenutku nadalje delili objavo.

Kralj med družbenimi omrežji tako ponovno premišljeno stremi v prihodnost. Povzemajoč nekatere najbolj priljubljene in hkrati najučinkovitejše elemente drugih družbenih medijev ter izpostavljajoč svoje najimenitnejše prednosti ustvarja novo mesto za spremljanje in pripovedovanja zgodb. Paper bo v Applovi trgovini z aplikacijami na voljo predvidoma 3. februarja.

Introducing Paper from Facebook on Vimeo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!