fbpx

Resepti: paistettua seljankukkia

Ocvrti bezgovi cvetovi

Vanhankukat ovat yksi huomiotta jääneimmistä ilmaisista ruoista, joista voi tehdä paitsi virkistävän juoman myös herkullisen aterian. Onko sinulla koskaan ollut paistettuja seljankukkia lautasellasi? Ei? Sitten on aika muuttaa se! Et tule katumaan sitä.

Se vam je med sprehajanjem te dni že zgodilo, da ste v zraku zavohali nekaj sladkega? Velika verjetnost je, da so bili to bezgovi cvetovi. Bezeg je grm, ki zraste tudi 10 metrov visoko in praviloma cveti junija, letos pa malce prehiteva in ga že lahko nabiramo. Seveda čim dlje od cest in smoga, v sončnem, nujno pa suhem vremenu.

LUE LISÄÄ: Resepti: Rainbow smoothie

Bezgovi cvetovi ponovno na ''razprodaji''.
Bezgovi cvetovi ponovno na ”razprodaji”.

In če ste mislili, da lahko iz njih naredite zgolj bezgov sok ali bezgovo šebeso, ste se pošteno motili. Iz njih lahko pripravite tudi slasten obrok, ki namesto v kozarcu konča na krožniku.

Recept za ocvrte bezgove cvetove:

Sestavine za ocvrte bezgove cvetove:

  • 16 bezgovih cvetov
  • 250 g jauhoja
  • 2 munaa
  • 1 dl olja (lahko uporabite tudi kokosovo maščobo ali palmovo olje)
  • 2 dl suhega belega vina
  • 10 g trsnega sladkorja
  • hyppysellinen suolaa
  • ščepec sveže mletega kardamoma
Ocvrti bezgovi cvetovi.
Ocvrti bezgovi cvetovi.

Postopek priprave ocvrtih bezgovih cvetov:
Ločimo rumenjake in beljake (te shranimo). V skledo presejemo moko ter dodamo olje, vino, sladkor, rumenjak, sol in kardamom. Z metlico mešamo, da nastane gladko testo, ki ga pustimo stati cca 30 minut. Medtem nežno splaknemo bezgove cvetove in jih odcedimo na (papirnati) brisači. Nato beljak stepemo v trd sneg in vmešamo v testo. Vanj pomočimo cvetove in jih damo postopno cvreti v ne preveč plitvo ponev, v kateri smo predhodno segreli olje (cvetovi morajo plavati v njem). Cvremo okoli 5 minut, da zlato zarumenijo. Vmes bezgove cvetove obrnemo, da se zapečejo enakomerno. Po cvrtju jih prelagamo na papirnate brisače, da vpijejo kar največ odvečne maščobe. Pa dober tek!

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.