fbpx

Francoska romanca: Renault Talisman & Tomi Češek

Francozi vse počnejo nekoliko drugače. So narod, ki ga je treba razumeti in dobro poznati. Na svet imajo popolnoma svoj pogled, ki je na poseben način zelo romantičen. In tako je tudi z njihovimi avtomobili, ki so znani po svojih inovacijah in drznem dizajnu. Tudi zato smo v našo družbo povabili Tomija Češka – kuharskega mojstra in ustvarjalca odličnih francoskih slaščic in pekovskih izdelkov, ki je del svoje mladosti preživel v Franciji.

Tam se je šolal na prestižnem Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie, nato pa delal v Ducassovi restavraciji La Bastide De Moustiers, ki je med drugim nagrajena z Michelinovo zvezdico. Prek kulinaričnega ustvarjanja v svojem podjetju Zebra Patisseries je v dnevnem stiku s francosko kulinariko in tako tudi s francosko kulturo – tudi zato se nam je zazdelo, da bo spoznavanje Tomija in Talismana prava »francoska romanca«.

So Francozi res tako romantični?
Francozi so pregovorno romantični, a so še veliko več kot to. So velik narod z veliko znanja in v tem pogledu tudi zelo ponosen narod. Romantiko lahko pri njih velikokrat prenesemo tudi v ljubezen do popolnosti. In takšni so tudi v svoji kulinariki. Tu ni prostora za improvizacijo. Menim, da podoben odnos kot do svoje svetovno priznane kuhinje gojijo tudi do avtomobilov. Tu lahko prav pri Francozih zaznamo zvrhano mero romantičnosti in tudi vizionarstva. V marsičem so bili prav francoski avtomobili tisti, ki so z raznimi inovacijami romantično spreminjali svet.

Kakšen prvi vtis je nate naredil Renault Talisman?
Zelo me je navdušil. Je opazen avtomobil in v limuzinski različici lovi pravo ravnotežje med poslovnostjo in športnostjo. Njegove linije so ravno prav prefinjene, elegantne ter hkrati dinamične, da izstopa v vseh pogledih. Najbolj mi je všeč svetlobni podpis tako zadka kot prednjega dela novega Renault Talismana. Tu je oblikovno zelo edinstven. Vizualno zunanjo celoto pa odlično dopolnjuje sodobna notranjost, ki je tudi precej izčiščena in nima nepotrebnih elementov. Naredi odličen prvi vtis, ta pa vedno šteje veliko. Tudi v poslu.

Francoska eleganca.
Francoska eleganca.

Kakšne adute mora imeti v tvojih očeh avtomobil?
Ker v avtomobilu preživim precej časa, vsekakor cenim udobje. A vseeno na prvo mesto dajem varnost. In tu so vozila Renault vedno med vodilnimi. Seveda je v mojih očeh pomemben videz in sem zelo pozoren na podrobnosti. Vse skupaj na koncu vselej dam na tehtnico, kjer lovim dobro razmerje med ceno in tem, kar za svoj denar dobim. Tako da ima Renault Talisman v mojih očeh precej takšnih adutov, da bi lahko bil moja prva izbira.

Te je kaj še posebej presenetilo?
Najbolj me je presenetila vozna dinamika novega Renault Talismana. Testni avtomobili je bil namreč opremljen s sistemom MULTI-SENSE® v kombinaciji s tehnologijo 4CONTROL® ter variabilnim vzmetenjem. Preprosto povedano predstavlja sistem posebnega podvozja, ki med drugim omogoča 4-kolesno krmiljenje, ki zagotavlja neverjetno vozno dinamiko. Avtomobil gre kot po tračnicah, ko ga zapelješ v ovinek. Fizikalne sile pa delujejo popolnoma drugače kot pri običajnih vozilih, saj se tudi zadnja kolesa obračajo v smeri vožnje. Čeprav se imam osebno za umirjenega voznika, pa je pri meni način vožnje večkrat izvabil kakšen hudomušen nasmešek. Občutki so preprosto super.

Sodobna notranjost.
Sodobna notranjost.

Kako gledaš na avtomobilsko prihodnost?
Marsikaj me preseneča že danes. Na primer sistemi, ki preprečujejo nalet vozila, ali pa radarski tempomat, ki mi ga je uspelo preizkusiti v novem Renault Talismanu. So stvari, brez katerih ne morem več. Razvoj avtomobilov je neverjeten tudi na področju povezljivosti s pametnimi napravami. Tu me je Talisman presenetil z velikim LCD-zaslonom, prek katerega sem dobival vse potrebne informacije. Je prav futurističen in to mi je bilo v notranjosti vozila izjemno všeč. Pri Renaultu pa sem zasledil tudi veliko usmerjenost v prihodnost, saj s svojimi električnimi vozili in različnimi koncepti, kot je nedavno predstavljen EZ-GO, kaže, kakšna bo prihodnost urbane mobilnosti. Prihodnosti se veselim in proti avtomobilom, ki vozijo sami, nimam zadržkov.

Bi lahko francosko kuhinjo na kakršenkoli način povezal s francosko avtomobilsko industrijo?
V našem podjetju smo se francoske kuhinje lotili z upoštevanjem pomembnejših osnovnih načel. Za svoje pekovske izdelke na primer izbiramo najboljše sestavine. Tako je moka našega kruha posebna francoska skrivnostna mešanica, ki nam jo je zaupal in izdal pek, katerega tradicija sega pet generacij v preteklost. Na nek način gre za mešanico tradicije, kakovosti in pogleda v prihodnost. Francozi so takšni v svoji kuhinji in nekako verjamem, da te lastnosti prenašajo tudi v avtomobilsko industrijo. Tako kot sam želim narediti najboljši francoski rogljiček iz najboljših sestavin, verjamem, da Renault dela vse, da bi navduševal svoje kupce.

Francoska romanca.
Francoska romanca.
CENA TESTNEGA VOZILA: 31.540,00 €

Dodatne Informacije

Več informacij na:
renault.si
zebra-patisseries.si

FOTO: Tomaž Kos

Prejšnje
Sama za vse

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!