fbpx

Francoski vlaki z notranjostjo, vredno palač in katedral

Impresionizem na francoskih vlakih

Notranjost večine vlakov je podobna; splošno gledano so vse dolgočasne in precej brezizrazne, ton pa jim dajejo sedežne prevleke. No, ne v Franciji. Tam so vlaki opremljeni, kot bi vstopili v secesijsko ali baročno stavbo, polno poslikav in s stropom, vrednim Sikstinske kapele. S projektom želijo Francozi množicam približali umetnost.

Vlaki francoskih državnih železnic SNFC imajo notranjost, vredno palač. Gre za projekt, s katerim poskušajo množicam približati visoko umetnost. V resnici gre za preslikavo notranjosti muzeja d’Orsay, posnemanje arhitekture Versajske palače, trajnega spomenika absolutistične vladavine Ludvika XIV., naletimo tudi na fotografije kina Gamount, najstarejšega filmskega studia na svetu, in dela slikarjev Camilla Pissarra in Clauda Moneta.

PREBERITE ŠE: Srbski ”hitri” vlaka tarča posmeha!

Francoske železnice so sicer močno povezane z umetnostjo, saj številne linije vozijo do muzejev in galerij, zdaj pa je ta vez postala še tesnejša.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!