fbpx

Goodyear je Eagle 360 Urban – pametna pnevmatika v obliki krogle

Pametna pnevmatika Eagle 360 Urban

Goodyear je na avtosalon v Ženevo pripeljal naslednico revolucionarne sferične pnevmatike, ki je dobila pamet. Gre za koncept, izdelan s pomočjo 3D-tiskalnika, Eagle 360 Urban, ki je nadgradnja pnevmatike Eagle 360 iz leta 2016. Interaktivna novinka je opremljena z umetno inteligenco in je sposobna zaznavati okolje, spreminjati obliko in se sama zaceliti.

Goodyear je izdelal pametno pnevmatiko Eagle 360 Urban, ki je nadgradnja pnevmatike v obliki krogle Eagle 360 iz leta 2016. Vanjo je namreč vgradil umetno inteligenco in jo opremil z bionično povrhnjico in spremenljivo tekalno plastjo. Pnevmatika je s tem postala del vozila in interneta stvari (Internet of Things) in se lahko prilagaja spremenljivim okoliščinam.

Konceptna pnevmatika Eagle 360 Urban.
Konceptna pnevmatika Eagle 360 Urban.

Umetna inteligenca ji omogoča, da v realnem času zaznava stanje ceste ter bližnjo okolico. Hkrati lahko preverja svoje stanje ter s pomočjo nevronske mreže obdeluje zbrane informacije, sprejema odločitve in se hkrati uči ter tako optimizira prihodnje odzive. Z uporabo lastne spremenljive tekalne plasti ter vmesnika med pnevmatiko in vozilom se lahko preoblikuje. Njena povrhnjica je izdelana iz superprožnega polimera in je prožna kot človeška koža, zato se lahko širi in krči, v primeru poškodbe pa se sama pozdravi.

PREBERITE ŠE: Goodyear Eagle-360: bodo pnevmatike v bodoče (o)krogle?


Če se bionična koža poškoduje, senzorji v tekalni plasti zaznajo mesto predrtja, pnevmatika se zavrti in spremeni naležno površino, s čimer se pritisk na predrto mesto zmanjša in začne se proces samozdravljenja. Tega omogočajo posebni materiali, ki stečejo na mesto predrtja ter med seboj fizično in kemično reagirajo, da ustvarijo molekularne vezi in s tem zaprejo mesto predrtja. S pomočjo umetne inteligence lahko pnevmatika Goodyear Eagle 360 Urban komunicira z drugimi vozili in vsem, kar zajema internet stvari, ter zbrane informacije posreduje naprej. Tekalna plast s svojo bionično povrhnjico zbira informacije o cesti in vremenskih razmerah, ki jih posreduje pnevmatiki, da se ta lahko prilagodi situaciji, in vozilu, da ta izboljša zaviranje, vodljivost in učinkovitost. Ker sferična oblika omogoča gibanje v vseh smereh, s tem pripomore k udobju, varnosti in okretnosti. Lebdenje pnevmatike omogoča magnetna levitacija.

Galerija – pametna pnevmatika Goodyear je Eagle 360 Urban:

Dodatne Informacije

Več informacij:
goodyear.eu

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.