fbpx

Google Ara: prvi modularni telefon prihaja naslednje leto

Googlov modularni pametni telefon Project Ara

Googlov Project Ara je pred letom dodobra pretresel svet mobilnih telefonov. Čeprav je Google medtem naletel na kar nekaj nepričakovanih tehničnih težav, pa modularni telefon, pri katerem lahko uporabnik menja posamezne komponente, kot je kamera ali procesor, zdaj vendarle postaja resničnost. Google napoveduje, da bo na prodajne police zavil na začetku leta 2017, že jeseni pa bodo v roke prve različice dobili izbranci (beri: razvijalci modulov).

Project Ara je Googlov modularni pametni telefon, ki se je sprva zdel preveč popoln, da bi bil resničen. Na nedavni razvijalski konferenci I/O 2016 pa je dal Google vedeti, da je Project Ara ”živ in zdrav”, da kljub težavam ni vrgel puške v koruzo, nasprotno, napovedal je njegov skorajšnji prihod na trg. Google pravi, da Project Ara ni toliko pametni telefon, kot je nov način uporabe in nakupa pametnega telefona. Omogoča poljubno dodajanje komponent in prilagajanje posameznikovim željam.

Saj vemo, da se ponavljamo kot papiga, a Ara predstavlja pomemben mejnik v mobilni tehnologiji.
Saj vemo, da se ponavljamo kot papiga, a Ara predstavlja pomemben mejnik v mobilni tehnologiji.

Ima vse, kar imajo pametni telefoni. Ogrodje z zaslonom in vitalne komponente (procesor, pomnilnik, zvočnike, kamero …). Kar ga loči od preostale konkurence, so endoskelet in moduli, imenovani endo (posamezne komponente, ki se pričvrstijo na endoskelet), ki omogočajo, da ob pojavu novejše oz. boljše tehnologije ali okvare posamezne komponente ni več treba menjati celotnega telefona, ampak zgolj posamezne komponente, ki jih želimo nadgraditi ali zaradi okvare zamenjati. S tem odstranimo zgolj ”nagniti” del jabolka, dober del pa obdržimo.

PREBERITE ŠE: Ugotovi, kaj vse Google ve o tebi!


Modularni pametni telefon bo sprva podpiral šest modulov, ki se bodo priključili na telefon preprosto kot legokocka na legokocko. V namenski aplikaciji bo treba zgolj še izbrati modul, ki bo zamenjan, in ta se bo samodejno ”upokojil”, pri tem pa mu bo pomagal digitalni asistent. Nabor komponent bo širok, njihove cene pa naj bi bile za uporabnikov žep prijazne. Izbirali boste lahko med Googlovimi in tistimi neodvisnih znamk.

Dodatne Informacije

Več informacij:
atap.google.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!