fbpx

Google I/O 2024: bo Google ulovil Open AI – tekma za najboljšo umetno inteligenco se je zaostrila

Tekma za najboljši AI

Google I/O 2024
Foto: Google

Na letošnjem Google I/O, kjer je tehnologija nosila obleko prihodnosti in plesala v ritmih umetne inteligence, smo bili priča pravemu tehnološkemu karnevalu. Od novih naprav, ki jih lahko skoraj zamenjamo za domače ljubljenčke, do operacijskih sistemov, ki obljubljajo, da bodo za vedno spremenili način, kako se igramo, delamo in morda celo sanjamo.

Letošnji Google I/O je bil kot obisk v prihodnosti, kjer vsak Pixel šteje in kjer operacijski sistem Wear OS 5 obljublja, da bo vaša pametna ura postala boljši prijatelj kot vaš pes. S predstavitvijo Androida 15, ki zdaj zna celo poslati SMS, ko ste brez signala, se zdi, da Google ne izdeluje več le operacijskih sistemov, ampak tudi čarobne paličice.

Medtem ko so nekateri upali na videnje novega Pixela 9, so se morali zadovoljiti s spoznavanjem Pixela 8a, ki je bil predstavljen še pred samim dogodkom. Ta mali čudež tehnologije je prišel na oder s ceno, ki še vedno zveni kot glasba za ušesa ekonomičnih uporabnikov – vsega 499 dolarjev. Toda, ali je to le stara vina v novih steklenicah?

Google je tokrat resnično izžareval svojo ljubezen do umetne inteligence, pri čemer je vsak kotiček I/O dišal po novih AI funkcijah, od iskanja, Chromea, do Zemljevidov in G Suitea. AI je bil kot dober stari znanec, ki ga vedno veseliš, a včasih ne veš, ali je prišel na kavo ali bo ostal na večerjo.

Med bolj presenetljivimi novostmi je bil tudi Wear OS 5, ki obljublja, da bo vaša pametna ura kmalu bolj modna od zadnje kolekcije na pariškem tednu mode. Če bodo te napovedi držale, bomo morda kmalu svoje pametne ure nosili na večerje, in ne le na tek.

Google I/O 2024 je predstavil vrsto zanimivih projektov in inovacij, ki obljubljajo revolucijo v uporabi umetne inteligence in drugih tehnologij. Tukaj je podroben opis vsakega projekta, omenjenega na dogodku:

 1. Gemini AI: Gemini AI je napredoval do te mere, da omogoča prekinitve med odgovarjanjem in se prilagaja vzorcem govora uporabnika. To omogoča bolj naravno interakcijo z umetno inteligenco.
 2. Android 15 AI Powered Search: Android 15 uvaja AI pogonjeno iskanje neposredno na uporabniških napravah, kar uporabnikom omogoča hitrejše in natančnejše iskanje informacij ter boljše razumevanje konteksta njihovih poizvedb.
 3. Gemini Context Aware: Ta funkcija omogoča, da Gemini AI anticipira potrebe uporabnika in ponuja relevantne predloge, ki so prilagojene trenutnim dejavnostim uporabnika.
 4. Project Astra: Project Astra prinaša izboljšave na področju razumevanja videa in hitrosti obdelave podatkov. Ko bo funkcija integrirana, bo Gemini AI lahko preko kamere v realnem času videl in se odzival na uporabnikovo okolje.
 5. Personalized Gemini AI Gems: Uporabniki bodo lahko ustvarili prilagojene “Gems” ali eksperte za katerokoli temo, ki jih zanima. Ti Gems omogočajo enostavno nastavitev in uporabo po meri.
 6. Circle to Search: Ta funkcija omogoča študentom in drugim uporabnikom, da označijo del besedila ali vsebine, na kateri so zataknjeni, in dobijo takojšnjo pomoč, vključno s korak-po-korak navodili, neposredno na svojih napravah.
 7. Gemini Nano with Multimodality: Gemini Nano razširja zmogljivosti AI, tako da omogoča napravam, da razumejo svet na način, kot ga dojemajo ljudje – preko besedilnih, vizualnih, zvočnih in govornih vnosov.
 8. Gemini 1.5 Pro v Google Workspace: Izboljšave v Google Workspace z Gemini 1.5 Pro, zlasti v Gmailu, kjer lahko povzame e-pošte določenih pošiljateljev in izlušči vrhunce iz zapisov srečanj Google Meet.
 9. Projekt Astra in AI agenti: Predstavitev projekta Astra, katerega cilj je ustvariti univerzalnega AI agenta za pomoč v vsakdanjem življenju. Vključuje napredne AI agente, ki so sposobni razmišljanja, načrtovanja in pomnjenja za izvajanje nalog v različnih sistemih pod nadzorom uporabnika.
 10. Generativni video model – Veo: Napoved novogenerativnega video modela Veo, ki lahko ustvarja videoposnetke visoke kakovosti 1080p iz besedilnih, slikovnih in video namigov, ki zajamejo podrobnosti v različnih vizualnih in kinematografskih slogih.
 11. Trillium CPU-ji: Predstavitev šeste generacije CPU-jev po imenu Trillium, ki se ponaša s 4,7-krat izboljšano zmogljivostjo računanja na čip v primerjavi s predhodnikom, kar izboljšuje tehnično infrastrukturo Googla.
 12. Gemini 1.5 Flash: Predstavitev Gemini 1.5 Flash, lažjega modela, zasnovanega za hitrost in stroškovno učinkovitost, ki še vedno vključuje sposobnosti razmišljanja v več modalitetah in podporo za dolge kontekste.
 13. AI pregledi v Googlovem iskanju: Uvedba AI pregledov v Googlovem iskanju za obravnavo zapletenih poizvedb, ki omogoča hitre, celovite odgovore in kmalu tudi možnost obdelave video poizvedb.
 14. Gemini za Workspace: Posodobitve Gemini za Workspace, ki izboljšujejo njegovo uporabnost v poslovnih in osebnih kontekstih z novimi funkcijami, kot je neposredno primerjanje dokumentov iz nabiralnika.
 15. Družina odprtih modelov Gemma: Predstavitev novega vizualno-jezikovnega modela PaliGemma in prihajajočega Gemma 2, ki vključuje 27 milijardni parametrski model, ki spodbuja inovacije in odgovornost v AI.
 16. Modeli LearnLM: Razkritje LearnLM, nove družine modelov, ki temeljijo na Gemini in so posebej prilagojeni za izobraževalne namene, kar izboljšuje interaktivne izkušnje učenja na platformah, kot je YouTube.
 17. Rdeče testiranje za varnost AI: Uvajanje rdečega testiranja za testiranje in izboljšanje varnosti in zanesljivosti modelov AI, kar zagotavlja, da so odporni proti morebitnim grožnjam.

Te objave odražajo Googlovo stalno zavezanost k integraciji AI v svoje storitve, izboljšanju uporabniških izkušenj in ohranjanju odgovornega pristopa k razvoju AI. Poudarjene izboljšave kažejo pomembne korake v tehnologiji AI z namenom, da bi digitalne interakcije postale bolj intuitivne, učinkovite in prilagojene. Ti projekti kažejo Googlovo zavezo k nadaljnjemu vključevanju umetne inteligence v vsakdanje tehnologije, s poudarkom na personalizaciji, zasebnosti in intuitivni uporabi. Te inovacije so namenjene izboljšanju interakcije med človekom in strojem ter zagotavljanju bolj prilagojenih in učinkovitih tehnoloških izkušenj.

Celotna predstavitev – Google I/O 2024


Na področju kvantnega računalništva in Android Auto je Google obljubil več zaslonov in bolj tekoče izkušnje, kot jih ponuja vaš lokalni barista z vašo najljubšo jutranjo kavo. In čeprav ni bilo nobenih velikih razkritij o novem Pixelu 9 ali Pixel Foldu, smo lahko začutili, da Google še ima asa v rokavu, ki ga bo pokazal ob pravem času.

V svetu, kjer je vsaka nova tehnologija kot najnovejši trač ali modni dodatek, Google I/O 2024 ni razočaral. Prihodnost je videti svetla, ali vsaj osvetljena z najnovejšimi Pixel zasloni​

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.