fbpx

Grenoble – francoski raj za smučarje

Ko ste v Grenoblu, nikakor ne zamudite naslednjih dveh zanimivosti: La Bastille - stara utrdba je ena izmed najpopularnejših zanimivosti. Poleg tega, da je pot do nje lahko zelo vznemirljiva (do tja se lahko pripeljete s kabinsko žičnico), vas bo razgled popolnoma očaral – poleg mesta na dlani se vam odpre pogled na mogočna okoliška gorovja.

Za moške bo morda zanimiv delno podzemen obrambni sistem, ki je v 19. stoletju služil za zaščito celega mesta, ženske pa se bodo po francosko sprostile v restavracijah in kavarnah. Chemin de fer de la Mure – Če ste ljubitelji vožnje z vlakom, potem boste z veseljem namenili dve uri za nepozabno železničarsko doživetje. Na samo 30 kilometrih proge, vklesane v goro, se boste peljali čez 142 mostov in viaduktov, skozi 18 tunelov in mimo 122 previsov, ki nudijo sapo jemajoče poglede. Železniško progo danes uporabljajo samo še za turistične namene.

ZA POD ZOB
Odlična dobrodošlica v Bastiliji je tudi francoska kuhinja v znani restavraciji Le per’ Gras, odlična izbira za pravo francosko kosilo pa je Restaurant La Panse v samem jedru mesta. Ko se naužijete lepot, trgovin, tržnic in galerij po starih mestnih ulicah, si lahko privoščite v La Panse kakšno gurmansko specialiteto: ribjo delikateso – sledovo pasteto z viskijem, tople ostrige z mlado zelenjavo ali telečje ledvice z gorčično omako. Za tiste, ki prisegate na klasiko, ponujajo tudi dnevne menije.

ZA ZAPRAVLJIVCE
V starem mestnem jedru je tudi največ trgovin – odprtih tržnic, kjer lahko kupite domače specialitete, začimbe ali sire, ter trgovinskih ulic, kjer lahko izbirate med butiki visoke mode ali malimi družinskimi trgovinami s starinami. Mestne ulice so polne majhnih lokalov, kjer se med sprehajanjem preprosto morate ustaviti na skodelici vroče čokolade.

BIVANJE
V Grenoblu lahko kampirate že za nekaj evrov na dan, ena sama nočitev v luksuznih vilah lahko stane tudi več kot tisoč evrov. Katalog kampov, apartmajev, sob in hotelov najdete na spletni strani Grenobla.

KAKO DO TJA?
Od Ljubljane do Grenobla je približno 860 kilometrov. Lahko jih prevozite z avtomobilom, se odločite za panoramsko vožnjo z vlakom, ljubitelji letenja si lahko sestavite svoj let pri kateri od nizkocenovnih linij, na primer: EasyJet leti iz Ljubljane v London Stansted, od tam se z avtobusom ali celo z veznim letom odpravite v London Luton, od koder boste lahko poleteli v Grenoble.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!