fbpx

Edinburgh – Škotska v malem

ZAKAJ EDINBURGH? Edinburgh je ena izmed prestolnic, kjer dobite najboljši vtis o mestu na sprehodu po slikovitih glavnih ulicah in stranskih uličicah. Druga možnost so dnevne karte za avtobus. Pohajkovanje je najbolje pričeti ob gradu Edinburgh Castle v starem delu mesta. Na poti ob ogledovanju turističnih zanimivosti kot ...

Edinburgh je ena izmed prestolnic, kjer dobite najboljši vtis o mestu na sprehodu po slikovitih glavnih ulicah in stranskih uličicah. Druga možnost so dnevne karte za avtobus. Pohajkovanje je najbolje pričeti ob gradu Edinburgh Castle v starem delu mesta. Na poti ob ogledovanju turističnih zanimivosti kot popestritev naletite tudi na številne glasbenike – dudače v kiltih.

DOŽIVETJE MESTNEGA UTRIPA
Nikakor ne zamudite obiska slikovite Victoria Street, ki vas pripelje do Grassmarketa, nekoč tržnice, danes pa tu najdete številne butične trgovinice, pivnice in restavracije. Če vas sprehod in ulični utrip mesta zadovoljita bolje kot obisk katedrale, zavijte v katero od stranskih uličic. Mnoge med njimi skrivajo čudovite vrtove, kjer se lahko za kratek čas v miru odpočijete. Da ne boste prehitro omagali, lahko na poti zavijete tudi v katero od številnih pivnic, ki kar vabijo z zgodbami o slavnih lastnikih.

TARTAN IN VISKI
Željo po nakupovanju lahko v Edinburgu potešite tudi v trgovinah z izdelki iz tradicionalnega tartana. V The Edinburgh Old Town Weaving Company si lahko ogledate postopek tkanja tega blaga in zbirko kiltov skozi stoletja, namesto obiska The Scotch Whisky Heritage Centre pa se raje odpravite v katero od destilarn zunaj mesta.

POKOPALIŠČE KOT ZNAMENITOST
Če še niste preutrujeni, predlagamo, da obiščete še pokopališče Greyfriars Kirkyard. Kamniti spomeniki delujejo precej drugače od nam bolj domačih nagrobnikov, v bližini si pa nikar ne zamudite ogledati kipa Greyfriarsa Bobbyja, terierja, ki je več let bdel nad grobom svojega gospodarja.

ZA OGLED ALI NAKUP
Ko ste obogatili svojo dušo in zadovoljili svojo umetniško žilico, je čas za novi del mesta. Sodobno urbanost je zaznati že na Princess Street, glavni nakupovalni ulici v mestu. Na njej najbolj vzbuja pozornost veleblagovnica Jenners. Posebnost ulice dopolnjuje razgled na grad, na stari del mesta in čudovite vrtove Princess Street Gardens, ki kar vabijo k oddihu. Zanimiva za nakupovanje ali le ogledovanje izložb je elegantna George Street, kjer najdete številne trendovske bare in restavracije.

ŠKOTSKA HRANA IN PIJAČA
Pohajkovanje in nakupovanje po mestu vas bosta hitro utrudila. Okrepčate se lahko v številnih pivnicah, barih in restavracijah. Postregli vam bodo s tradicionalnim obrokom haggis – mesom in ovseno kašo v ovčjem želodcu, izberete lahko tudi vegetarijansko različico. Zraven bo vsekakor teknil vrč piva, verjetno pa bo pivo v okviru velike ponudbe kar težko izbrati. Dovolite, da vam svetuje gostinsko osebje ali vprašajte domačine. To je vedno najboljši namig. Za prigrizek so vedno odlični oatcakes oziroma ovseni kolači, odlični so s sirom, po možnosti cheddars. Ne pozabite na short bread, piškote iz moke, masla in sladkorja. Enostavno in božansko. Pa tudi zelo nasitno. Seveda ne morete oditi s Škotske, ne da bi kaj več izvedeli o viskiju, po škotsko whisky. Najbolj znani single malts, se pravi čisti, najboljši viskiji v hrastovih sodih, zorijo vsaj tri leta preden jih ustekleničijo. Najbolj znani so Glenfiddich, Laphroaig, Glenlivet, Glen Morangiein Macallan. Obisk destilarne je izjemna izkušnja, zato izberite vsaj eno.

NOČNO ŽIVLJENJE
Popivanje v tradicionalnih pivnicah z dobro jedačo in pijačo zmeraj lahko traja pozno v noč. Poletni mednarodni festival bo dobrodošel zlasti pri tistih z umetniško žilico. V večjih hotelih po mestu oziroma pivnicah na podeželju pa se vsaj enkrat udeležite škotskega večera ceilidhs s folk glasbo, petjem in plesom. Posebno doživetje!

ŠKOTSKA VABI!
Kljub raznovrstni ponudbi v mestu Edinburg vabi k odkrivanju okolice. Za mlade po srcu predlagamo potovanje z nahrbtnikom (backpackers tours). Najboljše pri tem je, da najamete za vodnike domačine, ki vas vozijo po stranskih poteh, ob vsakem postanku se lahko odločite, ali ostanete dlje časa in se spet vrnete čez dan ali dva z avtobusom (jump on, jump off). V samo nekaj dneh si lahko od blizu ogledate prizorišča slavnih bitk, prikazanih v filmih Braveheart in Rob Roy, uživate med zidovi srednjeveških gradov in v prostranosti gorovja Glencoe. Za popestritev na poti obiščete destilarno škotskega viskija, poskusite srečo pri iskanju pošasti na Loch Ness in se sprehodite med lasatimi kravami.

KAKO NA ŠKOTSKO?
Najbolj enostavno je z letalom (prestopite v Londonu) ali vlakom. Medtem ko boste s prvim prej na cilju, vam pot z vlakom nudi panoramsko vožnjo, po prihodu v samo mestno središče pa se vam razkrije čudovit pogled na mesto.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.