fbpx

Greta Thunberg: zanimivosti o mladi podnebni aktivistki

Foto: imdb

Leta 2018 je takrat 15-letna Greta Thunberg začne svojo znamenito podnebno stavko, ki je v nekaj mesecih prerasla v globalno gibanje. Tiho dekle, s spektrom avtizma, je tako postala svetovno znana aktivistka, da poskuša rešiti svet. V prispevku vam razkrivamo nekaj zanimivosti o Greti Thumberg, mladi borki za podnebne spremembe.

Kdo je Greta Thunberg

  1. Thunbergova je postala znana po tem, ko je leta 2018, ko je imela 15 let, protestirala pred švedskim parlamentom.
  2. Tablo z napisom “Šolska stavka za podnebje”, je oblikovala, da bi pritisnila na vlado, naj izpolni cilje glede emisij ogljika.
  3. Njena majhna kampanja je imela globalni učinek in je na tisoče mladih po vsem svetu navdihnila, da organizirajo lastne stavke. 
  4. Do decembra 2018 se ji je pridružilo več kot 20.000 študentov – od Združenega kraljestva do Japonske – tako, da so zaradi protesta izpustili šolo.
  5. Leto pozneje je prejela prvo od treh nominacij za Nobelovo nagrado za mir za podnebni aktivizem. 
  6. Leta 2019 je z jadrnico odplula čez Atlantik, da bi se udeležila podnebne konference Združenih narodov v New Yorku.
  7. Leta 2019 je bila na naslovnici revije Time. S tem so jo postavili na seznam sto najvplivnejših ljudi na svetu in jo razglasil za osebnost leta. 
  8. Svetovni voditeljem je odločno povedala, da s praznimi obljubami kradejo otroške sanje in prihodnost. 
  9. Svojo razvojno motnjo – Aspergerjev sindrom – opisuje kot darilo in supersilo. 
  10. Thunbergova mama Malena Ernman je operna pevka in nekdanja udeleženka tekmovanja za pesem Evrovizije.

11. Gretin oče Svante Thunberg je igralec in potomec znanstvenika, ki je ustvaril model učinka tople grede.

12. Lansko leto je izšel njen dokumentarec – Greta – , ki spremlja njeno življenje od prve podnebne stavke, preko potovanja z jadrnico, do niza govorov, ki jih je imela v vplivnih institucijah po vsem svetu. Prikazuje tudi njen odnos z družino in njen boj z Aspergerjevim sindromom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!