fbpx

Hotel Palace v Portoružu praznuje 110 let

Kempinski Palace Portorož hotel

Zgodovinski Hotel Palace, danes Kempinski Palace Portorož, s ponosom predstavlja jubilej: 20. avgust označuje 110 let odkar je hotel prvič odprl vrata za svoje goste ter pričel nepozabno zgodbo luksuza in eminentnih gostov, s pomočjo katerih je Portorož postal mondena destinacija.

Hotel Palace je bil ob svojem odprtju v začetku 20. stoletja eden najlepših in največjih hotelov na Jadranu. Vrsto let je spadal med najelitnejše hotele na Jadranski obali in je bil začetnik portoroškega turizma, kot ga poznamo danes. V okviru Avstro-Ogrske monarhije je Portorož spadal med najpomembnejša evropska obmorska kopališča in zdravilišča ter je bi imenovan »Avstrijska Riviera«; mesto, kjer so letovali aristokrati, umetniki, pripadniki kraljevih dužin oz. monarhij ter politiki.

Hotel palace nekoč:

Ob svojem odprtju 20. avgusta 1910 je bil Hotel Palace v vsem najboljši: odprt je bil vse leto, imel je 300 sob z bogato opremo in kopalnicami, luksuzne dvorane za obede in druženje (damski salon, Kristalna dvorana, mali salon), bare, reprezentativen vstopni del recepcije in garaže. Dizajn hotela je bil narejen s strani avstrijskega arhitekta italijanskih korenin, Johannes-a (Giovanni) Eustacchio-a, čigar ideja je bila kreacija arhitekturno izjemno bogate palače, v kateri se prepletajo različni stili z elementi dunajske secesije. Ta arhitekruta hotel krasi še danes ter je skrbno ohranjena, deli hotel pa so razglašeni za kulturni spomenik (zunanjost ter fasada) in naravni spomenik (park).

Kempinski Palace Portorož je danes hotel, čigar stene so polne zgodb, zgodovine in zanimivih podatkov. Posameznik se mora le umiriti ter prisluhniti. Da jih omenimo le nekaj: med obema vojnama je bil hotel uporabljen s strani nemške ter jugoslovanske vojske, predstavljal je lokacijo prvega casinoja v državi (1964 – 1972), bil je priljubljena lokacija italijanskih filmskih režiserjev, nadvojvoda Franz Ferdinand je plesal v Kristalni Dvorani, prav tako je bil Palace hotel med ljubšimi hoteli Josipa Broza – Tita, znameniti vohun Cicero je nekoč bival v hotelu, hkrati pa je vedno bil ter še zmeraj ostaja – priljubljen hotel med estradniki. Da omenimo le eno: Sophija Loren, po kateri je poimenovana hotelska večerna gourmet restavracija.

Kempinski Palace Portorož hotel danes:

Dodatne Informacije

Več informacij na:
kempinski.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!