Pivo nije samo za piće. Sipate li ga i na meso s roštilja? Jeste li znali da od njega možete napraviti i čokoladnu tortu? Ako ne volite pivo jer je gorko, svidjet će vam se u ovom obliku.
Skrivna sestavina recepta za čokoladno torto, ki vam jo predstavimo danes, je pivo. Temno pivo, če smo natančni.
ČITAJ VIŠE: Recept: Oreo cannelloni - kaneloni od Oreo kolačića
Nenavadna kombinacija, ki gre v resnici skupaj kot jagode in čokolada.
Recept za čokoladnu pivsku tortu:
Sastojci za čokoladnu tortu s pivom:
- 3 dcl tamnog piva
- 250 grama brašna
- 100 gramov kakava v prahu
- 330 gramov rjavega sladkorja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 250 gramov masla
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- sol
Preliv za čokoladno torto s pivom:
- 30 g maslaca
- 80 ml irskog viskija
- 200 g šećera
- 120 ml slatkog vrhnja
Postupak pravljenja čokoladne torte s pivom:
Najprej namastimo in pomokamo pekač za torto, še prej pa damo pečico greti na 180 stopinj Celzija. V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu, v drugi pa z mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Ko postane puhasto, umešamo jajci in vaniljev izvleček, nato pa še mešanico iz druge posode. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, ki pa ne sme biti premešana preveč. Testo prelijemo v pekač in pečemo od 45 do 55 minut. Če je pečeno, najbolj preverimo tako, da v torto zapičimo zobotrebec. Torta je pečena, če izvlečemo čistega. Pustimo, da se torta eno uro hladi v pekaču, nato jo vzamemo ven. Sledi priprava preliva. Na zmernem ognju toliko časa segrevamo sladkor, ki smo mu dodali dve žlici vode, da postane temno rjavkaste barve. Nato prelijemo z viskijem in zažgemo z vžigalico. Ko neha goreti, dodamo sladko smetano in zavremo. Ko nekoliko povre, odstavimo in primešamo maslo ter še toplo prelijemo po torti. Pa dober tek in na zdravje!