fbpx

Hrana, ki je za psa nevarna: poskrbite, da pes ne bo zaužil teh živih

Foto: Karsten Winegeart /Unsplash

Hrana je eden najpomembnejših faktorjev v življenju psa. Daje energijo, ga preskrbi z vsemi pomembnimi hranili, ki mu omogočajo dolgo in zdravo življenje.

Vse, kar je užitno za ljudi, še ne pomeni, da je dobro tudi za štirinožne hišne ljubljenčke. Nekatera živila in pijače so za psa nevarna in v najslabšem primeru lahko tudi usodna. Zato je pomembno, da ste dobro obveščeni, katera živila niso primerna, da jih ponudite svojemu psu.

Grozdje in rozine vsebujejo oksalno kislino. Pri psih naj bi povzročale odpoved ledvic. Ponavljajoče se bruhanje in hiperaktivnost pa sta zgodnja znaka. Zato je dobro, da to hrano spravite na varno mesto in psa z njimi ne hranite.

Psi se prav tako ne smejo dokopati do kave, ker njena sestavina metilksantin lahko vpliva na njihov živčni sistem. V nekaterih primerih naj bi zaužitje povzročalo celo smrt. Simptomi vključujejo napade, tresenje, nemir, hipertermijo, diarejo, bruhanje in srčno aritmijo.

Neprimerna hrana in priboljški so lahko usodni za vašega psa.
Foto: Rarnie McCudden / Pexels

Kakav in čokolada sta problematična zaradi tobromina, grenkega alkaloida iz kakava. Za mladičke in manjše pse so lahko usodne celo manjše količine. Uživanje čokolade povzroči tresenje, napade in hitro bitje srca.

Surov fižol vsebuje fitohemaglutinin, ki lahko povzroči strjevanje rdečih krvnih celic. Uživanje fižola naj bi povzročalo otekanje jeter, povišanje telesne temperature in trebušne krče. V nasprotnem pa kuhan fižol za psa ni škodljiv.

Rdeča čebula v vseh oblikah, naj bo sušena, surova ali kuhana psu uniči rdeče krvničke v celicah. Že majhna količine od pet do deset gramov na kilogram telesne teže naj bi psu povzročila zastrupitev. V kolikor pes zaužije čebulo se pojavi driska, kri v urinu, bruhanje in težko dihanje.

Grozdje, robide, sladkor, kava, čokolada niso primerna za psa
Foto: Freestock / Pexels

Kosti perutnine so ostre in se zlahka lomijo, kar lahko pri psih povzroči resne poškodbe ustne votline, grla in želodca. Prav tako pa za psa ni priporočljiv avokado, ki vsebuje spojino persin, ta povzroči drisko in bruhanje.

Prav tako za psa ni dober sladkor. Preveč sladkorja ima lahko enake posledice kot pri ljudeh: debelost, težave z zobmi in celo pojav sladkorne bolezni. Povzročal pa naj bi tudi izločanje inzulina, kar vodi v hipoglikemijo.

Psi pa lahko pojedo banano, jabolka, hruške, kumare.
Foto: Alex Gruber / Unsplash

Psi raziskujejo s svojim gobčkom in smrčkom. In ne glede na to, kako zelo previdni ste, je povsem mogoče, da vaš pes najde in poje nekaj, česar ne bi smel. Zato previdnost ni nikoli odveč.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!