fbpx

Hvaležni “starčki”: 7 razlogov, da posvojite starejšega psa

Foto: envato

Pasji mladički so sicer najbolj zaželjeni, a če pogledate starejšemu psu v oči, boste videli, koliko ljubezni se skriva tam, in jasno vam bo, da starejši psi potrebujejo dom enako kot mlajši. Zavetišča za živali so polna starejših psov in drugih starejših živali, ki upajo na boljše življenje. Toda le malo ljudi se odloči za plemenito gesto in njihovo posvojitev. V prispevku vam predstavljamo, zakaj posvojiti starejšega psa.

1. Starejši psi potrebujejo dom enako kot mlajši psi

Mnogi starejši psi so nekoč imeli lastnike in so bili ljubljeni. Iz kakršnegakoli razloga so ostali zapuščeni in končali v zavetišču. Tako kot mladički in mlajši psi so tudi starejši psi zvesti hišni ljubljenčki polni ljubezni.

2. Morda ste mu rešili življenje

Zavetišča so polna starejših psov, ki bodo lahko, na žalost evtanazirani, če v določenem času ne bodo posvojeni. Posvojitev starejšega psa mu ne bo omogočila le boljšega življenja, ampak mu bo rešilo življenje.

3. Starejši psi niso nujno “problematični” psi

Svoj dom izgubijo iz različnih razlogov, ki običajno nimajo nobene zveze z vedenjem ali temperamentom psa. Lastniki jih niso mogli obdržati zaradi nekaterih različnih razlogov: alergije, smrt lastnika, rojstvo otroka, izguba službe, selitev, sprememba urnika dela in številne druge življenjske spremembe.

4. Starejši psi so običajno izšolani in razumejo vsaj osnovne ukaze

Večina starejših psov ve, kje urinirati, in poslušajo osnovne ukaze, kot so “sedi”, “ustavi”, “pridi” in “dol”. Če posvojite starejšega psa, boste prihranili veliko časa in energije, ki bi jo sicer vložili v šolanje mlajšega ljubljenčka.

5. Starejšega psa lahko naučiš novih trikov

Pse je mogoče trenirati v katerikoli starosti in starejši psi so enako pametni kot mlajši. Tudi ‘Starčki’ imajo boljšo pozornost kot mladički, zaradi česar jih je lažje trenirati.

Starejši psi so zlate duše, ki so verjetno bolj željni ljubezni in naklonjenosti.
Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

6. Starejši psi so bolj umirjeni in manj energični kot mlajši psi

Starejši psi so doživeli že marsikaj in znajo ceniti vse kar mu boste nudili. Imajo razvit občutek hvaležnosti ter oblikovano vedenje in temperament, zato se bodo lahko lažje vklopili v dom.

7. Starejši psi so odlični spremljevalci

Za razliko od kužka, ki ga je treba naučiti hoditi na povodcu in podobno, vas lahko starejši pes takoj pospremi na sprehod. Starejši pes bo vaš popoln spremljevalec pri rekreaciji na prostem in zvest prijatelj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.