fbpx

IBM je razkril najmanjši računalnik na svetu

Inovacija ni namenjena navadnim smrtnikom.

Razvoj tehnoloških naprav sledi prepričanju, da je treba v čim manjšem ohišju zaobjetih kar se da veliko funkcij. Z lansiranjem novega računalnika temu do potankosti sledijo pri IBM-u.

Podjetje IBM, ki je poznano kot prvo podjetje, ki je na trg izdalo osebni računalnik, je tokrat presenetilo s prav posebno inovacijo. Njihov novi računalnik v velikosti 1 x 1 mm je manjši od zrna soli. Tako ga bo kmalu moč označiti za najmanjši računalnik na svetu. Ta naziv sicer za zdaj še pripada računalniku Michigan Micro Mote, katerega dolžina in širina merita 2 mm.

Računalnik je manjši od zrna soli.
Računalnik je manjši od zrna soli.

Računalnik bo poganjala fotogalvanska celica. Za komunikacijo z zunanjim svetom bodo skrbele svetleče diode in detektor fotografij.

Specifikacije IBM-ovega računalnika sicer še niso natančno znane. Imel naj bi  procesor z nekaj sto tranzistorji, katerega moč je enaka procesorju x86 iz leta 1990, in pomnilniško kartico SRAM. Kaj to pomeni? Računalnik bo denimo sposoben zagnati originalni model računalniške igrice Doom. Čip, ki ga bo imel, pa pri podjetju snujejo predvsem zavoljo razvoja tehnologije blockchain.

Inovacija ni namenjena navadnim smrtnikom.
Inovacija ni namenjena navadnim smrtnikom.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ibm.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!