fbpx

Ikea: najboljši izdelki švedskega pohištvenega giganta vseh časov

V Ikei ne najdemo samo cenovno ugodnih kosov pohištva, temveč tudi brezčasne in dovršene izdelke, ki bi jih takoj imeli v svojem domu. In to so najboljši izdelki podjetja IKEA vseh časov!

Danes je že težko najti osebo, ki ne pozna švedskega giganta Ikee. Med sprehajanjem po ogromni Ikeini hali, ki je preurejena v nekakšen labirint, pa najdemo še kaj več kot samo pohištvo. Kljub mišljenju, da Ikea ponuja le cenovno ugodne izdelke, se med njimi najdejo tudi nekateri inovativni kosi pohištva in opreme za dom, ki ne navdušujejo samo notranjih oblikovalcev na splošno, temveč tudi Ikeine oblikovalce in vodje same.

Preverili smo, katere stvari bi Ikeini oblikovalci postavili med najboljše izdelke vseh časov. To so izdelki, na katere so lahko stvaritelji še kako ponosni. In ne, ne gre samo za pohištvo. Na seznamu so tudi odeja, zavese in celo vaza. Ko se boste prihodnjič odpravili v Ikeo (kmalu jo dobimo tudi v Sloveniji), bodite pozorni na te izdelke. Čeprav so na prvi pogled preprosti, se v njih skrivajo genialne zamisli.

Najboljši izdelki podjetja Ikea vseh časov

Fotelj Strandmon

Fotelj Strandmon
Fotelj Strandmon

Nihče se ne bi branil imeti takšnega fotelja. Še posebej zato, ker bi v njem sedeli kot kralji. Čar fotelja Strandomon je, po mnenju Petra Bondessona iz razvojnega oddelka v Ikei, kako prestižno je videti kljub svoji razmeroma nizki ceni. Izbirati je mogoče med običajno različico in takšno, oblečeno v žamet. Fotelj je tudi neverjetno udoben in bo zagotovo postal vaš najljubši kos pohištva.

Kavč Klippan

Kavč Klippan
Kavč Klippan

Kavč, ki zmore prestati zob časa in ki je kljub svoji starosti (dizajn kavča je iz 80. let prejšnjega stoletja) še vedno dovolj moderen za vsak dom. Oblikovalka in menedžerka Betina Tviis Larsson je z njim sila zadovoljna. Kavču je mogoče zamenjevati prevleko, zato ne potrebujete veliko, da navzven obrabljenemu kavču povrnete prvotni sijaj.

Prešita odeja Ofelia Vass

Prešita odeja Ofelia Vass
Prešita odeja Ofelia Vass

Ta prav posebna odeja bo zaradi svojih lastnosti na postelji ostala tako čez zimo kot čez poletje. Oblikovalka Sarah Fager pravi, da je odeja zaradi na videz zmečkane teksture zmožna na otip hladiti in delovati sveže, čez zimo pa biti dovolj izolativna, da nas prijetno pogreje.

Zavese Gunrid

Zavese Gunrid
Zavese Gunrid

Vsi vemo, da je zrak zunaj onesnažen, ne zavedamo pa se, da je lahko onesnažen tudi zrak v notranjosti bivalnih prostorov. Različne filtre zraka, ki potrebujejo elektriko za delovanje in so dragi, pa lahko zamenjamo kar s tole zaveso. Ima namreč čistilne lastnosti. Izdelana je iz recikliranega poliestra in premazana s posebnim premazom na osnovi mineralov, ki nase vežejo škodljive spojine, kot so formaldehidi. Odstranila bo tudi smrad. Dobra lastnost je še ta, da zavesa tudi po pranju ne bo izgubila svojih lastnosti.

Vaza iz kolekcije Omtänksam

Vaza iz kolekcije Omtänksam
Vaza iz kolekcije Omtänksam

Že res, da kljub drugačnemu dizajnu še vedno služi enaki nalogi kot katerakoli druga vaza, a njena oblika prinaša marsikatero pozitivno lastnost, ki je bodo izjemno veseli predvsem starejši uporabniki in invalidne osebe. Zaradi ergonomskega vratu jo bodo lahko brez težav prijele osebe, ki imajo zaradi bolezni (ali nezgode) šibkejši oprijem. Vazo lahko torej dvignemo tudi z rokami in ne samo z dlanmi.

Knjižna omara Billy

Knjižna omara Billy
Knjižna omara Billy

Billy je Ikeina klasika, ki jo lahko vidimo v takšnih in drugačnih oblikah domala povsod. V študentskih domovih, stanovanjih, hišah, pisarnah … Nanjo pa prisegajo tudi zaposleni pri Ikei. Gre za preprosto omaro, ki zaradi višine ne bo zavzela veliko prostora, bo pa kljub temu ponudila veliko prostora za vse vaše knjige in drugo opremo. Ker nima nobenih vratc in predalov, pa boste imeli nad zloženim dober pregled.

Posteljni okvir Malm Bed

Posteljni okvir Malm Bed
Posteljni okvir Malm Bed

Minimalističen, ostrih, čistih linij in zelo trpežen. Gre za enega izmed bolj priljubljenih posteljnih okvirjev podjetja Ikea. In kot zanimivost naj dodamo še to, da naj bi bil vsak deseti Evropejec spočet v Ikeini postelji. 

Regali Kallax

Police Kallax
Regali Kallax

Takšne regale ste zagotovo že kje videli, predvsem v manjših stanovanjih. So izjemno praktični, saj tudi sredi prostora ne zastirajo svetlobe, do stvari na njih pa lahko dostopamo z dveh strani. Dokupiti je mogoče še košare, ki so kot naročene za v regale. Obstajajo tudi različice z vratci. Prav presenetljivo je, da so hoteli pri Ikei izdelek ukiniti. To so za kratek čas tudi storili, a so po burnem odzivu kupcev izdelek spet vrnili v prodajo!

Dodatne Informacije

Več informacij:
ikea.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!