fbpx
Foto: Mercedes-Benz

Ikona Mercedesa: to je najdražji avto na svetu

Mercedes uživa status najdražjega na svetu!

Zadnjič posodobljeno: :

Mercedes-Benz je izdelal le dva prototipa 300 SLR Uhlenhaut Coupé. Oba športna avtomobila, poimenovana po svojem ustvarjalcu in glavnem inženirju Rudolfu Uhlenhautu, sta bila pred tem v zgodovinski zbirki proizvajalca avtomobilov. Za dober namen pa se je Mercedes ločil od enega primerka. In to je bilo vredno. Redkost je na dražbi dosegla najvišjo ponudbo 135 milijonov evrov. "To je najdragocenejši avto vseh časov," so dejali pri Daimler. 300 SLR Uhlenhaut Coupé z značilnimi galebovimi vrati velja za mejnik v zgodovini športnih avtomobilov.

Dražba je potekala 5. maja 2022 v muzeju Mercedes-Benz. Partner je bila dražbena hiša RM Sotheby’s. Med drugim so bili povabljeni izbrani kupci Mercedes-Benza ter mednarodni zbiralci avtomobilov in umetnin. Vojno ponudb je morda spodbudilo brezhibno stanje skoraj 70 let starega športnega avtomobila. Na dražbi 300 SLR Uhlenhaut Coupé je bil del nejavne zbirke vozil Mercedes-Benz Classic. Vključuje več kot 1100 vozil, od izuma avtomobila leta 1886 do danes.

Identiteta najvišjega ponudnika je ostala tajna. Po navedbah Mercedes-Benza gre za zasebno osebo. “Zasebni kupec se je strinjal, da bo 300 SLR Uhlenhaut Coupé tudi po prevzemu dal na voljo javnosti ob posebnih priložnostih. Drugi originalni 300 SLR Coupé ostaja v lasti podjetja in bo še naprej razstavljen v muzeju Mercedes-Benz v Stuttgartu,” je zapisano v sporočilu za javnost za dražbo.

Mercedes-Benz spodbuja mlade talente

Proizvajalec avtomobilov želi izkupiček od dražbe uporabiti za ustanovitev sklada za varstvo podnebja, ki bo financiral donacije za izobraževanje in raziskave za mlade po vsem svetu. “S ‘Mercedes-Benz Fund’ želimo spodbuditi novo generacijo, da sledi inovativnim stopinjam Rudolfa Uhlenhauta in razvije odlične nove tehnologije, zlasti za dekarbonizacijo in ohranjanje virov,” je dejal Ola Källenius, izvršni direktor Mercedes-Benza. Group Inc. Po informacijah naj bi denar z dražbe služil kot začetni kapital, skupina pa bo v prihodnjih letih prispevala dodatna sredstva.

Dodatne Informacije

mercedes-benz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!