fbpx

iPhone SE 4: bo cenovno ugoden in tehnološko zanimiv

iPhone SE spreminja pravila

Foto: Mockup

Najnovejše govorice o iPhone SE 4 obljubljajo revolucijo v liniji dostopnih telefonov Apple, vključno z večjim OLED zaslonom, naprednim čipom in prvo implementacijo Appleovega domačega 5G modema, postavljajoč nov standard za "budget" pametne telefone.

Appleov iPhone SE je vedno veljal za cenovno ugodno vstopno točko v svet iPhoneov, zdaj pa se zdi, da bo iPhone SE 4 presegel vsa pričakovanja. Čeprav uradne objave še ni bilo, zadnje govorice in uhajanja informacij nakazujejo, da bo naslednji iPhone SE prinesel dramatične spremembe, s katerimi bo izzval celo nekatere najnovejše modele iPhone.

Začenši z oblikovanjem, iPhone SE 4 naj bi podedoval estetiko iPhone 14, z večjim, od roba do roba segajočim zaslonom OLED, ki obljublja izboljšan kontrast in globlje črne barve. V nasprotju s prejšnjimi modeli SE, ki so se zanašali na klasični gumb Home s Touch ID, bo novi model vključeval napredni sistem za prepoznavo obraza Face ID, kar predstavlja velik korak naprej v tehnologiji biometrične varnosti in oblikovanju​ (MacRumors)​.


Pod pokrovom bo iPhone SE 4 morda opremljen z A16 Bionic čipom, ki zagotavlja brezhibno delovanje pri vsakodnevnih opravilih, igrah in zahtevnejših aplikacijah. Vključitev tega čipa bi pomenila, da bo SE 4 sposoben tekmovati celo z nekaterimi najmočnejšimi napravami na trgu. Kar zadeva kamero, se pričakuje enojna zadnja kamera z 48 megapiksli, kar je znatna nadgradnja v primerjavi s trenutnim 12-megapikselnim senzorjem, kar obeta izboljšano kakovost slik​ (MacRumors)​.

Ena izmed ključnih nadgradenj iPhone SE 4 bo vključitev USB-C priključka, kar pomeni hitrejši prenos podatkov in širšo združljivost pri polnjenju. Poleg tega se govorice nanašajo na vključitev Appleovega lastnega 5G modema, kar bi lahko pomenilo še boljše povezovanje in hitrosti prenosa podatkov​ (MacRumors)​. iPhone SE 4 naj bi uporabljal isto baterijo kot iPhone 14, s kapaciteto 3279 mAh, kar obljublja podobno vzdržljivost baterije​ (MacRumors)​.

Ključne znane informacije o iPhone 4 SE

 • Vir puščanja informacij: CAD modeli prihodnjega iPhone SE4 so bili objavljeni s strani 91mobiles, znanih po zanesljivih informacijah o še nepredstavljenih napravah.
 • Redizajn: iPhone SE4 bo doživel prenovo oblikovanja, ki bo sledila zasnovi iPhonea 14, vključno s ploskimi robovi in tanjšimi okviri.
 • Zaslon: Prehod na večji 6,1-palčni zaslon olajšuje razvoj aplikacij in izboljšuje uporabniško izkušnjo.
 • Dimenzije in teža: SE4 bo nekoliko višji in tanjši od iPhonea 14 ter lažji za 6 g, kar nakazuje na modificiran okvir iPhonea 14.
 • Kamera: Napovedana je uporaba enojne kamere z velikim modulom, ki ustreza 48MP senzorju iz iPhonea 15, kar predstavlja znatno nadgradnjo v primerjavi s prejšnjimi modeli SE.
 • Stroški proizvodnje: Uporaba enotnega tipa senzorja čez celotno linijo bi lahko znižala stroške proizvodnje in poenostavila razvoj programske opreme.
 • Gumb za dejanja: CAD modeli nakazujejo možnost vključitve gumba za dejanja, kar bi bilo v skladu z drugimi sodobnimi modeli iPhone.
 • Priključek USB-C: Zaradi evropske zakonodaje bo iPhone SE4 verjetno opremljen s priključkom USB-C.
 • Datum izdaje: Glede na poročila Mac Rumors in drugih virov se pričakuje izdaja v začetku leta 2025, čeprav CAD puščanja običajno nakazujejo bližajoči se datum izdaje.
 • Konkurenca: iPhone SE4 bo Applov odgovor na konkurenčne modele v srednjem cenovnem razredu, kot so Nothing Phone (2A), Pixel (7A), Samsung galaxy A55, Xiaomi Note 13, ki ponujajo sodobnejše značilnosti po primerljivih cenah.
 • Cenovna konkurenčnost: Čeprav je malo verjetno, da bo SE4 imel nekatere napredne funkcije, kot so zaslon s 120 Hz ali brezokvirni dizajn, bo kombinacija zmogljivosti, kakovosti zaslona in ekosistema iOS verjetno zagotovila uspeh na trgu, predvsem če Apple ohrani trenutno cenovno točko.

Glede na trenutne informacije se zdi, da bi lahko iPhone SE 4 na trg prišel šele v letu 2025 (ali pa nas bo apple presenetil na dogodki WWDC), kar pomeni, da za zdaj ostajamo brez osvežitve v liniji SE v letu 2024​ (MacRumors)​. Cena ostaja neznanka, vendar glede na prejšnje modele in predvidene nadgradnje, lahko pričakujemo, da bo iPhone SE 4 ponudil odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo.


iPhone SE 4 obeta, da bo znova definiral, kaj pomeni biti “budget” iPhone. Z napredno tehnologijo, ki jo običajno najdemo v dražjih modelih, bo SE 4 zagotovo privabil širok krog uporabnikov, ki iščejo zmogljiv iPhone po dostopnejši ceni. Z vsemi temi nadgradnjami Apple jasno signalizira, da visokokakovostna tehnologija ni rezervirana samo za vrhunske modele, temveč je dostopna širšemu krogu uporabnikov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.