fbpx

iPhone X: Apple začrtal prihodnost pametnih telefonov

Tokrat smo pod sojem žarometov dogodka Apple Keynote videli kar nekaj novosti: iPhone 8 in iPhone 8 Plus, Apple Watch tretje generacije, Apple TV z ločljivostjo 4K ter nazadnje še nekaj, na kar smo čakali celo desetletje: iPhone X. Tukaj je naprava, ki je po besedah Tima Cooka veliko bolj pametna, veliko bolj sposobna in veliko bolj ustvarjalna kot katerakoli poprej.

Rimska številka X v imenu novega telefona obeležuje 10. obletnico iPhona. Novinec iPhone X ima novi zaslon  OLED ali Super Retina Display in ločljivost 2436 x 1125 pikslov. Gre za najvišjo resolucijo, ki je bila kadarkoli uporabljena pri iPhonu, zaslon pa dejansko sega od roba do roba telefona. Zgornji del zaslona je zaradi kamere razdeljen na dva dela. V levem kotu bo ura, vse ostale ikone pa bodo na desni strani zaslona. Ikona za baterijo bo večja in ob polnjenju tudi bolj poudarjena. Poslovil se je tako imenovani “home” gumb, namesto njega pa bomo zdaj samo podrsali po zaslonu navzgor ali levo desno, če bomo želeli “multitaskati” med aplikacijami.

Potrjene so govorice, da Apple ukinja Touch ID in namesto njega uvaja Face ID. Napredni sistem skeniranja obraza je šel celo tako daleč, da skenira obraz v 3D-tehniki in ga ne bo mogoče prelisičiti zgolj s fotografijo obraza. Face ID deluje tudi v temi, možnost prevare pa je kar 1 proti milijon in tako je to še bolj varna zaščita zaklepanja vašega telefona, kot je bil Touch ID do zdaj. Dobra stvar Face ID-ja je tudi v tem, da se bo prilagajal uporabniku in ga prepoznal tudi v primeru, če se ostriže, mu zraste brada, si nadane očala ali če nosi kapo.

Kamera z 12 MP iPhona X bo lahko snemala posnetke v 1080p HD-ločljivosti z 240 okvirji na sekundo. Na voljo bo tudi snemanja v ločljivosti 4K, pri čemer lahko snemamo s 24 ali 60 okvirji na sekundo. Pri vseh načinih snemanja bo na voljo več načinov osvetlitve, ki jo bomo izbirali sami glede na želje in potrebe.

Za ljubitelje emotikonov je dobrodošla novost animacija le-teh, saj bodo emotikoni zaznali vaše obrazne geste in se premikali skladno s tem. Zato so tudi dobili novo ime in se imenujejo animoji.

Emotikoni bodo zaznali vaše obrazne geste in se premikali skladno s tem.
Emotikoni bodo zaznali vaše obrazne geste in se premikali skladno s tem.

Velika novost je brezžično polnjenje, ki izkorišča že poznani protokol QI. S tem protokolom sodeluje že večina avtomobilskih znamk in drugih proizvajalcev dodatne opreme za pametne telefone. Tako novi iPhone X ne bi smel imeti nikakršnih težav z brezžičnim polnjenjem.

Novi iPhone X bo na voljo v srebrni in sivi barvi “space gray” z zmogljivostjo 64 ali 256 gigabajtov. Čez lužo so ceno zanj postavili pri 999 ameriških dolarjih.

Galerija – To je iPhone X

Dodatne Informacije

Več informacij:
apple.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.