Per San Valentino non c'è niente di meglio di un romantico brunch a letto. Lasciamoci aiutare nella preparazione dalle ricette delle uova alla Benedict con salsa olandese, soufflé alla vaniglia e cocktail mimosa.
Za valentinovo, ki je letos kot naročeno padlo na soboto, si privoščimo romantičen brunch v postelji.
Recept za holandsko omako
Ingredienti:
- 1 tuorlo d'uovo
- mezzo cucchiaino di succo di limone
- 30 g di burro
- sale
- pepe
- sveže nasekljan peteršilj
Processi:
Maslo narežemo na rezine in zamrznemo. V posodi razžvrkljamo rumenjak in pol žličke limoninega soka. Pripravimo parno kopel in nadnjo postavimo skledo z rumenjakom. Zmes med kuhanjem pridno stepamo vsaj minuto, nato pa ji dodamo zamrznjene rezine masla. Mešamo, dokler se maslo ne stopi. Ko omaka zavre, odstavimo, solimo, popramo in počakamo, da se ohladi. Medtem pripravimo jajca benedikt.
Recept za jajca benedikt
Ingredienti:
- 2 uova
- 2 žlički belega balzamičnega kisa
- 2 rezini slanine
- 2 rezini opečenega kruha
Processi:
Slanino popečemo iz obeh strani, kruh zapečemo le z ene strani. Pri tem nam prav pride električen žar, lahko pa oboje na malo olja popečemo tudi v ponvi. V globjo ponev do polovice natočimo vodo, prilijemo kis in segrejemo skoraj do vretja. Medtem jajci ubijemo vsako v svojo skodelico. Ko se v vodi pojavijo mehurčki, vsako jajce posebej previdno zlijemo v ponev. Jajca kuhamo približno 4 minute. Ko beljak zakrkne in je sredica še mehka, s pomočjo lopatke dvignemo vsako jajce posebej in ju položimo na opečena kruhka s popečeno šunko. Čez obložen kruhek polijemo holandsko omako in posujemo s svežim peteršiljem.
Recept za vanilijev souffle
Ingredienti:
- 2 uova
- 10 g bele moke
- 14 g zmehčanega masla
- 120 ml toplega mleka
- ½ žličke ekstrakta vanilije
- 30 g vanilijevega sladkorja v prahu
- pizzico di sale
- maslo in vanilijev sladkor v prahu za pripravo skodelic
- gelato al cioccolato
- fragole fresche
Processi:
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Posodici za peko souffleja namastimo z maslom in potresemo z vanilijevim sladkorjem v prahu. Nato ju za nekaj časa postavimo v hladilnik. V kozici stopimo maslo in mu dodamo moko. Dobro premešamo in med kuhanjem 1 minuto vztrajno mešamo z leseno kuhalnico. Odstavimo, postopoma dodamo vse toplo mleko in mešamo, dokler zmes ni gladka in enotna. Postavimo nazaj na kuhalnik, mešamo do vrenja in nato odstavimo. Zmesi dodamo ščepec soli in ekstrakt vanilije in ponovno dobro premešamo. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake dodamo beli zmesi in dobro premešamo. Zmes prelijemo v drugo posodo (ki ni topla). Beljake in slador stepemo v čvrst sneg, v katerega nato previdno vmešamo ohlajeno belo omako. Ohlajeni posodici za souffle skoraj do roba napolnimo z maso in postavimo v pečico. Souffle pečemo približno 12 minut, dokler lepo ne naraste. Pečena prevrnemo na servirna krožnika in posujemo z vanilijevim sladkorjem v prahu. Postrežemo s kepico čokoladnega sladoleda in svežimi jagodami.
Recept za koktejl Mimoza
Ingredienti:
- 300 ml ohlajene penine
- 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
Processi:
Za mimozo izberemo visoke kozarce, ki jih do polovice napolnimo s penino. Nato skoraj do vrha kozarcev prilijemo sveže iztisnjen pomarančni sok in postrežemo svoji ljubezni.