fbpx

Ystävänpäivä: reseptejä romanttiseen brunssiin sängyssä

Za zajtrk: jajca benedikt

Mikään ei ole parempaa ystävänpäivänä kuin romanttinen brunssi sängyssä. Benedictin kananmunien reseptit hollandaise-kastikkeella, vaniljasoufflella ja mimosacocktaililla auttavat meitä sen valmistamisessa.

Za valentinovo, ki je letos kot naročeno padlo na soboto, si privoščimo romantičen brunch v postelji.

Recept za holandsko omako

Ainesosat:

  • 1 munankeltuainen
  • puoli teelusikallista sitruunamehua
  • 30 g voita
  • suola
  • pippuri
  • sveže nasekljan peteršilj
Hollandaise kastike
Hollandaise kastike

Käsitellä asiaa:

Maslo narežemo na rezine in zamrznemo. V posodi razžvrkljamo rumenjak in pol žličke limoninega soka. Pripravimo parno kopel in nadnjo postavimo skledo z rumenjakom. Zmes med kuhanjem pridno stepamo vsaj minuto, nato pa ji dodamo zamrznjene rezine masla. Mešamo, dokler se maslo ne stopi. Ko omaka zavre, odstavimo, solimo, popramo in počakamo, da se ohladi. Medtem pripravimo jajca benedikt.

Recept za jajca benedikt

Ainesosat:

  • 2 munaa
  • 2 žlički belega balzamičnega kisa
  • 2 rezini slanine
  • 2 rezini opečenega kruha
Jajca benedikt
Jajca benedikt

Käsitellä asiaa:

Slanino popečemo iz obeh strani, kruh zapečemo le z ene strani. Pri tem nam prav pride električen žar, lahko pa oboje na malo olja popečemo tudi v ponvi. V globjo ponev do polovice natočimo vodo, prilijemo kis in segrejemo skoraj do vretja. Medtem jajci ubijemo vsako v svojo skodelico. Ko se v vodi pojavijo mehurčki, vsako jajce posebej previdno zlijemo v ponev. Jajca kuhamo približno 4 minute. Ko beljak zakrkne in je sredica še mehka, s pomočjo lopatke dvignemo vsako jajce posebej in ju položimo na opečena kruhka s popečeno šunko. Čez obložen kruhek polijemo holandsko omako in posujemo s svežim peteršiljem.

Recept za vanilijev souffle

Ainesosat:

  • 2 munaa
  • 10 g bele moke
  • 14 g zmehčanega masla
  • 120 ml toplega mleka
  • ½ žličke ekstrakta vanilije
  • 30 g vanilijevega sladkorja v prahu
  • hyppysellinen suolaa
  • maslo in vanilijev sladkor v prahu za pripravo skodelic
  • suklaajäätelö
  • sveže jagode

Käsitellä asiaa:

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Posodici za peko souffleja namastimo z maslom in potresemo z vanilijevim sladkorjem v prahu. Nato ju za nekaj časa postavimo v hladilnik. V kozici stopimo maslo in mu dodamo moko. Dobro premešamo in med kuhanjem 1 minuto vztrajno mešamo z leseno kuhalnico. Odstavimo, postopoma dodamo vse toplo mleko in mešamo, dokler zmes ni gladka in enotna. Postavimo nazaj na kuhalnik, mešamo do vrenja in nato odstavimo. Zmesi dodamo ščepec soli in ekstrakt vanilije in ponovno dobro premešamo. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake dodamo beli zmesi in dobro premešamo. Zmes prelijemo v drugo posodo (ki ni topla). Beljake in slador stepemo v čvrst sneg, v katerega nato previdno vmešamo ohlajeno belo omako. Ohlajeni posodici za souffle skoraj do roba napolnimo z maso in postavimo v pečico. Souffle pečemo približno 12 minut, dokler lepo ne naraste. Pečena prevrnemo na servirna krožnika in posujemo z vanilijevim sladkorjem v prahu. Postrežemo s kepico čokoladnega sladoleda in svežimi jagodami.

Recept za koktejl Mimoza

Ainesosat:

  • 300 ml ohlajene penine
  • 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
Koktejl Mimoza
Koktejl Mimoza

Käsitellä asiaa:

Za mimozo izberemo visoke kozarce, ki jih do polovice napolnimo s penino. Nato skoraj do vrha kozarcev prilijemo sveže iztisnjen pomarančni sok in postrežemo svoji ljubezni.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.