fbpx

Iz lista špinače je zraslo človeško srce

Srce in špinača

Neverjetno! Ameriški znanstveniki so na listu špinače vzgojili drobno človeško srce, kar odpira nove razsežnosti v medicini pri regeneraciji človeških tkiv.

Znanstvenikom je do zdaj že uspelo v laboratorijih ustvariti človeško tkivo, vendar pa so se je vedno pojavila težava z ustvarjanjem kapilar, ki ga oskrbujejo s hranilnimi snovmi in kisikom. Brez žilnih kapilar namreč tkivo odmira. Rešitev so našli v špinačnem listu.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki so dokazali, da so tisti, ki jedo sir, vitkejši

Iz špinačnega lista je nastalo srce.
Iz špinačnega lista je nastalo srce.

Uporabili so njegov žilni sistem (ta skrbi za dovajanje vode in hranil do celic) in poustvarili oskrbovanje celic tkiva s krvnimi celicami. To je znanstvenikom uspelo tako, da so listu špinače odstranili rastlinske celice in ogrodje žilnega sistema, ki je iz celuloze, uporabili za krvožilnega. Ogrodje so potopili v kulturo živih človeških celic, te pa so okoli njega začele tvoriti tkivo. Ko je iz lista nastalo drobno srce, so v žilni sistem začeli dovajati tekočino in mikrozrna. Na ta način bi lahko v prihodnje regenerirali tkiva v telesu. Več pa v videoposnetku.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!