Izbiraj besede: 5 “komplimentov”, s katerimi žališ osebo

Izbiraj besede: 5 "komplimentov", s katerimi žališ osebo

"Besede, ki jih nenehno uporabljamo, oblikujejo našo usodo."

Komplimenti so namenjeni temu, da se oseba počuti prijetno, ji dvigneš samozavest, izraziš občudovanje in spoštovanje. In čeprav se to osnovno načelo zdi povsem razumljivo v teoriji, je v praksi nemalokrat situacija takšna, da tvoje besede presegajo mejo dobrega okusa in osebo nehote užališ.

Nekateri “komplimenti” niso laskavi, temveč imajo vlogo kvalifikatorja in z njimi izražaš žaljivo mnenje, ki ga oseba enostavno ni dolžna poslušati.

5 KOMPLIMENTOV, S KATERIMI NEHOTE UŽALIŠ OSEBO

“Pravočasno si prišel/-la.”
Če imaš prijatelje, ki kronično zamujajo, je povsem jasno, da si že naveličan čakanja in dejstva, da jih ne moreš spremeniti. V situacijah, ko so izjemoma prišli pravočasno, si verjetno nagradil njihovo dobro vedenje s stavkom “Pravočasno si prišel/-la”. Učinek, ki ga dosežeš s takšnim komplimentom, je nasproten, saj si zgolj poudaril, da je to njihova norma. S tem lahko ujeziš osebo in spodbudiš ponavljanje takšnega vedenja.

Kaj bi moral reči? Oprosti, ker bodo moje besede mogoče zvenele strogo, vendar sem zelo vesel, da sva se dobila ob dogovorjenem času.

Zelo dobro si videti za svoja leta.
Zelo dobro si videti za svoja leta.

“Zelo dobro voziš … za žensko.”
Ta “kompliment” ima številne variacije in se uporablja kot subtilna oblika rasizma, seksizma in drugih problematičnih pristranskosti, ki so se oblikovale v družbi. Predstavljaj si, da ti nekdo reče “tako pameten si … za nekoga, ki ni hodil na fakulteto”, “tako lep si … za nekoga, ki ni iz Slovenije” …

Kaj bi moral reči? Zelo sem vesel, da se imam priložnost voziti s tako dobro voznico.

“Zelo dobro si videti za svoja leta.”
Ko nekomu rečeš, da je videti odlično za svoja leta, se v ozadju skriva podtekst, ki pravi, da je oseba videti slabo, sicer pa je v primerjavi s “čarovnicami” lepa. Gre za subtilno žalitev, ki ni kompliment, temveč kvalifikator. Osebo ne pohvališ, temveč oceniš.

Kaj bi moral reči? Če dovolite, bi rad pohvalil vašo lepoto … zelo dobro ste videti.

Shujšal/-a si. Nisi več debel/-a.
Shujšal/-a si. Nisi več debel/-a.

“Zelo lep/-a si. Kako to, da si samski/-a?”
Če si samski, si potem ta kompliment gotov že slišal in verjetno ni nič “boljšega” kot da drugi ljudje ocenjujejo tvoje ljubezensko stanje. Gre za žalitev, s katero želiš povedati, da je z osebo očitno nekaj narobe, da je samska. Sliši se tudi, kot da si le lepi ljudje zaslužijo biti v razmerju.

Kaj bi moral reči? Se opravičujem, ker morda posegam v tvojo zasebnost, vendar me zanima, zakaj tvoje srce še ni oddano?

“Shujšal/-a si. Nisi več debel/-a.”
Za nekatere ljudi je pogovor o teži zelo občutljiva tema, zato bi bilo prav, da najprej oceniš, kaj oseba čuti do svojega telesa, preden se spustiš v pogovor o kilogramih. S takšnim “komplimentom” užališ osebo, ki je morda v procesu izgubljanja kilogramov in ni zadovoljna s svojim videzom.

Kaj bi moral reči? Če sta si z osebo blizu in dobro poznaš njeno zgodbo, ji lahko rečeš, da opaziš, da ji sprememba življenjskega sloga zelo dene in je zdaj še lepša.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ostani samska, dokler ne najdeš nekoga, ki vloži ves svoj trud v to, da te osvoji!