Izgovor – “Nisem takšen, bil sem pijan” – ne obstaja

Smo točno takšni?

Foto: IMDB

Jasno je, da velike količine alkohola vplivajo na čustva in jasno razmišljanje. Toda, ali zaradi tega postanemo popolnoma drugačni ljudje? Ali pa nas vpliv alkohola spodbuja k izražanju čustev in misli, ki jih imamo?

Ali nas alkohol res spremeni v “nekoga drugega”? Ali pa le toliko zmanjša zavore v nas, da dejansko postanemo bolj odkriti kot takrat, ko smo trezni?

Vsak si želi misliti, da je boljši, kot je v resnici. Zato ni čudno, kako pogosto ljudje, ko naredijo nekaj neumnega, za to krivijo alkohol, seveda, če so ga tedaj uživali.

Za svoje slabo vedenje krivijo nekaj, kar je “zunaj njihovega nadzora”. Ta zgodba je stara kot čas. Izgovor za pijanost se uporablja za vse – od neumnega in neprijetnega vedenja, kot je ples za mizami ali prepiri s tujci do promiskuitetnega vedenja.

Vsak si želi misliti, da je njihov “pijani jaz” popolno nasprotje njihovega “treznega jaza” – ali je res tako?

Glede na študijo Association for Psychological Science, iz leta 2017, objavljeno v reviji Sage Journals, je edino, za kar lahko res krivimo alkohol – bruhanje

Je vaš pijani jaz v bistvu vaš resnični jaz, ki ga med treznostjo skrivate pod površjem vljudnosti in lepega vedenja? Raziskovalci so prišli do dveh zanimivih zaključkov.

 

via GIPHY

1. Mislite, da ste drugačni, ko ste pijan, a v resnici niste

Raziskave so pokazale, da ljudje mislijo, da so drugačni, ko so pijani, a v resnici pa so njihove osebnosti iste. Raziskava je potekala na vrstnikih, ki so se najprej družili, nato se jih je polovica napila, druga je ostala trezna. Trezni so postali ocenjevalci, medtem ko so pijano skupino opazovali med isto vrsto druženja, kot so jo imeli v treznem stanju. Psihologinja Rachel Winograd, ki je vodila to raziskavo, je pojasnila, da so ocenjevalci zanesljivo poročali o tem, kar so videli, udeleženci pa so doživeli notranje spremembe, ki so bile zanje resnične, a opazovalcem neopazne.

Zdi se, da to kaže, da alkohol nima veliko vpliva na osebnost (če sploh ima), vendar so si pijani posamezniki predstavljali, da je alkohol vplival na njihovo vedenje. Razlog je v tem, da so bili prepričani, da je alkohol vplival na njihove možgane.

via GIPHY

2. V alkoholiziranem stanju ste bolj družabni kot običajno

V raziskavi so ocenjevalci (ljudje, ki so bili trezni ) opazili, da se njihovi vrstniki po svoji osebnosti ne zdijo drugačni. Zdelo se je, da se razlikujejo po stopnji ekstrovertiranosti. Bili so veliko bolj odprti in družabni. Kaj to pomeni? Je možno, da ste bolj “vi”, ko ste pijani?

Jasno je, da velike količine alkohola vplivajo na človeška čustva in razmišljanje. Toda ali smo zaradi teh stvari popolnoma drugačni ljudje? Ali pa nas vpliv alkohola spremeni v smislu samoizražanja čustev in misli, ki jih imamo, in nas tako naredi bolj iskrene?

via GIPHY

Zdi se, da večina ljudi misli tako. Lizzie Parry je to raziskavo razlagala z besedami: “Zelo priljubljena ideja je, da se spremenimo v različne ljudi, ko smo pod vplivom alkohola. Toda nova odkritja kažejo, da alkoholne pijače dejansko nimajo moči, da bi drastično spremenile osebnost osebe.”

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!