fbpx

Izjemno odkritje: To je gorivo prihodnosti, trdijo znanstveniki

Foto: PNNL

Dan, ko odplake ne bodo več odplake, ampak rjavo zlato, ni več daleč. Znanstveniki so namreč odkrili revolucionaren način, ki iztrebke postavlja med najbolj potencialna goriva prihodnosti.

Uporaba iztrebkov za predelavo v gorivo nikakor ni nova. Že pred dvema letoma smo vam predstavili prvi avtobus, ki vozi na kakce (Bio Bus). Toda do zdaj je blato veljalo za neprimerno sestavino, ker je preveč mokro in zaradi tega preveč energetsko potratno in drago. Zdaj pa so znanstveniki ameriškega državnega laboratorija Pacific Northwest odkrili način predelave, ki praktično izniči potrebo po izsuševanju.

Kar Zemlja usvarja milijone let, lahko zdaj ustvarimo v nekaj minutah

Raziskovalci so namreč razvili način, kako blato iz čistilnih naprav pretvoriti v surovi nafti podobno snov s črpanjem skozi tlačne cevi. Tehnologija, imenovana hidrotermalno utekočinjenje, ki posnema geološke postopke na Zemlji, z visokim pritiskom in visoko temperaturo omogoča, da v nekaj minutah ustvarimo tisto, kar Zemlja ustvarja milijone let. Snov, ki jo s tem postopkom dobimo, je podobna surovi nafti, z nekaj primesi kisika in vode. Biogorivo nato nastane z običajnimi postopki predelave, s katerimi že predelujemo surovo nafto.

Znanstveniki računajo, da bo povprečen Američan na leto ustvaril 2 do 3 milijone biogoriva (Shutterstock)
Prihodnost je v odplakah, trdijo znanstveniki. (Shutterstock)

PREBERITE ŠE: Islandski študent je morda pravkar rešil planet

Povprečen Američan bi na leto ‘ustvaril’ 2 do 3 litre biogoriva

Znanstveniki so izračunali, da prebivalci ZDA vsak dan ustvarijo 128 milijard litrov odplak, s čimer bi lahko ustvarili 30 milijon sodčkov biogoriva na leto. Povprečen Američan bi tako na leto ustvaril 2 do 3 litre biogoriva. Postopek hidrotermalnega utekočinjena se lahko uporablja tudi pri kmetijskih odplakah, količina katerih nikakor ni zanemarljiva. Priljubljena stavka, da je ‘prihodnost v dreku’ in ‘saj ne kakam denarja’, utegneta tako kmalu dobiti povsem nov pomen.

Dodatne Informacije

Več informacij:
PNNL.gov

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.