fbpx

Izklapljanje računalnika čez noč – da ali ne?

Izklapljanje računalnika čez noč - da ali ne

Vprašanje ali izklapljati računalnik čez noč bega marsikoga. Svoje k temu doda dejstvo, da ne obstaja univerzalen odgovor. Bo stalno ugašanje in prižiganje terjalo davek na komponentah in jim skrajšalo vitalnost ter življenjsko dobo? Po drugi strani pa, ne bo računalnik utrpel enakih ''poškodb'', če bo ves čas prižgan? Kot vidite, gre za pravo hamletovsko vprašanje, ki pa vendarle ponuja določen odgovor. A ob upoštevanju določenih faktorjev.

Dva ekonomista, tri mnenja. Nekaj takega bi lahko dejali, ko povprašamo po izklapljanju računalnika čez noč. Odgovor namreč ni enoznačen in je odvisen predvsem od tega, kako pogosto računalnik uporabljamo. Če ga koristimo večkrat na dan, je bolje, da ga pustimo prižganega. Če pa ga uporabljamo le urico ali dve, potem je bolje, da mu namenimo počitek. Stalno zaganjanje pač pusti posledice na strojni opremi.

PREBERITE ŠE: Prvi ukrivljen računalniški zaslon LG Curved UltraWide že v Sloveniji

Riziko je kakopak večji pri starejših računalnikih, kjer je zgradba trdega diska nekaj povsem drugega, kot se pod pokrovom skriva danes. A dejstvo je, da se vsak mehanični del enkrat obrabi, in stalno prižiganje to neizogibno usodo samo pospeši. Poleg tega imajo nekatere komponente omejen življenjski cikel. Tako je z baterijami, tako je z zasloni, tako je s trdim diskom. Ugašanje s pravimi odmerki je tako za njih lahko tudi blagodejno in zdravilno kot za ljudi morska voda. Zanemariti pa ne gre niti segrevanja, ki je največji sovražnik komponent, zato je ugašanje odvisno tudi od lokacije oz. temperature zraka.

Kako pogosto posežete po gumbu za izklop?
Kako pogosto posežete po gumbu za izklop?

Eden večjih problemov tega večnega vprašanje iz naslova je, da računalnik tu trpi za sindromom polnjenja baterije za mobilne telefone, saj je večina argumentov za oz. proti ugašanju osnovana na mašinah, ki jih najdemo le še na odpadih.

Razlogi, da računalnik pustite prižgan:

  • če ga uporabljate kot spletni strežnik in želite do njega dostopati na daljavo
  • če se izvajajo posodobitve v ozadju, če poteka virus ”vizita” ali katerekoli druge aktivnosti, za katere želite, da se izvajajo v času, ko murzor miruje (npr. prenos torrent datotek)
  • nikoli ne želite čakati na zagon

Razlogi, da računalnik izklopite:

  • rahlo nižji račun za elektriko
  • občasno izklapljanje koristi in optimizira delovanje računalnika, saj je vnovičen zagon dober način za čiščenje pomnilnika ter izklop procesov in storitev, ki ga po nepotrebnem obremenjujejo in so lahko zgolj ostanki nekih prejšnjih operacij

V ozadju pa se bije še en boj in sicer na relaciji hibernacija (mirovanje) in spanje. Za obe opciji morda zmotno mislite, da strojni opremi ponudita počitek (kot da smo računalnik ugasnili), medtem ko se za programsko opremo in ostali sistem ne spremeni prav nič in deluje, kot bi bil računalnik v teku. A tudi med njima je pomembna razlika.

Katero izmed teh treh opcij najpogosteje uporabljate?
Katero izmed teh treh opcij najpogosteje uporabljate?

Namreč v ”sleep” stanju napajanje in osveževanje RAM-a ostaja (od tu tudi ”pasji oz. volčji instinkt” po hitrem prebujanju), medtem ko mora računalnik po globokem spanju (hibernaciji) nadoknaditi zamujeno, saj samo prebere sliko RAM-a iz diska in nadaljuje tam, kjer je nazadnje odložil svoje delo. Kar je podobno, ko če bi računalnik ugašali in prižigali. Zato so argumenti in kriteriji za odgovor na vprašanje, spanje ali hibernacija, enaki, kot za dilemo o izklapljanje računalnika čez noč.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.