Je prav, da prekinemo vezi s strupenimi družinskimi člani?

Zadnjič posodobljeno: :

"Družina brez ljubezni je kot drevo brez korenin." - Lakški pregovor

Vaš odnos z družino bi moral biti mitska povezava, ki je nihče in nič ne more prekiniti.

A včasih je edina pravilna rešitev, da se oddaljite od določenih družinskih članov, četudi to pomeni, da se od njih izolirate za nedoločen čas. Nikoli ne smete ogroziti svojega duševnega, čustvenega ali fizičnega zdravja, da bi tolerirali njihovo strupeno obnašanje.

Preden jih odstranite iz svojega življenja, je pomembno prepoznati znake strupene osebe!

1. Kritizirajo

Kritika je lahko dobra in zdrava samo, kadar je konstruktivna. Nenehno poniževalno in neupravičeno kritiziranje lahko resno vpliva na vašo samozavest.

2. Hranijo se z dramo

Poskrbeli bodo, da bo v njihovem, in posledično tudi v vašem življenju, ves čas vladala drama. Bodisi bodo potencirali svoje probleme ali poglobili vaše.

Ste že kdaj poiskali osebni nasvet pri družinskem članu? Z nekom, za katerega ste mislili, da je zanesljiv in da je vaš zaveznik? In potem, ko ste z njim delili najbolj ranljive trenutke ugotovite, da vas je ta družinski član izdal in da sedaj vsi v družini vedo za vaše skrivnosti.

3. Uporabljajo “gaslighting”

Če družinski član zagreto trdi, da nečesa ni rekel ali naredil, medtem ko vi in vsi ostali veste, da to ni res, potem ste žrtev “gaslightinga.” To je oblika sistematične čustvene zlorabe. Je taktika prisilnega in nadzorovanega vedenja, ki si prizadeva, da bi žrtev dvomila vase in lastno razumnost ter dogodke.

4. Na razpolago so vam samo takrat, ko od vas kaj potrebujejo

Pogosto se bodo obrnili na vas, ko bodo potrebovali nasvet ali čustveno tolažbo. Kakor hitro pa bodo to dobili, se bodo ponovno oddaljili od vas. Ko boste podporo potrebovali vi, vam nikoli ne bodo na voljo. Prezrejo vaše potrebe ali uporabijo vse kar vedo o vas proti vam in manipulirajo z vami.

5. Nihajo med pozitivnim in negativnim vedenjem

V enem trenutku bodo na vas kričali in vas žalili, spet v naslednjem trenutku vas bodo hvalili in podpirali. A zgolj zato, da bi vas ponovno ujeli v čustveno past. Če se od njih oddaljite in jih ignorirate, bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi ponovno pridobili nadzor nad vami. Takšni ljudje ne prenesejo vaše ignorance. Običajno so te pozitivne interakcije kratkotrajne, preden se posameznik vrne k svojemu tipičnemu manipulativnemu vedenju.

Če nekdo v vaši družini kaže katerega od teh simptomov strupenega vedenja, predstavlja nevarnost za vaše duševno zdravje.

Socialna delavka Alithia Asturrizaga pojasnjuje: “Sodelovala sem z nešteto ljudmi, ki so v življenju imeli odnose s strupenimi družinskimi člani.” Toksični odnosi, so lahko čustveno izčrpavajoči, kar lahko vpliva na vaše splošno duševno počutje.

“Obstajajo določene tehnike, s katerimi lahko ti odnosi postanejo znosni. A večina metod vključuje odmik ( v določeni meri) od strupene osebe. V mnogih primerih je najboljša rešitev, da strupeno osebo popolnoma odstranite iz svojega življenja. To ni lahko in je pogosto zapleteno ter čustveno zmedeno, še posebej v primeru ožjih družinskih odnosov. Ko se situacije poslabšajo do te mere, da je nemogoče živeti srečno in svobodno življenje, je ta način ravnanja običajno najboljši,” pravi Asturrizaga.

Shannon Battle pravi, da je najboljši način, kako pristopiti k strupeni osebi, da najprej določite meje. Tako predlaga: “Kadarkoli se spopadate s toksičnostjo, ugotovite, da obstaja krivulja učenja. Sledila bodo obdobja negotovosti, krivde in morebitne izgube odnosa. Določiti morate stopnjo žrtve, ki ste jo pripravljeni dati, da zaščitite svoja čustva. Včasih morate nekoga prizadeti, da lahko pomagate drugemu ali sebi. Na vedenje vedno vpliva izbira.”

Čeprav morda čutite prirojeno željo, da v svojem življenju obdržite strupenega družinskega člana, še posebej, če je ta družinski član vaš starš, je pomembno razumeti, da toksična oseba v vašem življenju škoduje vašemu duševnemu zdravju.

Predstavljajte si življenje, v katerem se ločite od strupenega družinskega člana, morda se zdi nemogoče, vendar je mogoče – ker tega ne potrebujete.

Tudi ko boste prekinili stike, boste še vedno potrebovali čas, da si opomorete od zlorabe. Družina je subjektiven izraz, zato si lahko s pomočjo prijateljev ustvarite novo družino. Okolje ljudi, ki vas podpira, vam bo pomagalo doseči pozitivne spremembe, ki jih potrebujete v svojem življenju.

Lori Osachy pojasnjuje: “Pogosto je eden od teh strupenih družinskih članov starš. Izredno boleče je spoznanje, da se osebnost toksičnega starša verjetno ne bo spremenila. Odločitev za manj ali nič stika je lahko strašljiva. Ampak, ko gre za stalni krog nasilnega vedenja, se to ne bo spremenilo, dokler ne sprejmete dejstva, da je takšno vedenje dejansko škodljivo in se bo spremenilo le, ko se boste oddaljili od njih.”

Velikokrat se zgodi, da strupene osebe trdijo, da so one žrtve, ker se jim izogibate. Želijo vam dati lažni občutek, da so se spremenili, ali da jim je žal. To so iste taktike nasilja, ki so jih uporabljali prej, in ne smete popustiti in jih sprejeti nazaj v svoje življenje.

Toksičnost je škodljiva in ne potrebujete takega vedenja, ki ubija vaše duševno zdravje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!