fbpx

Je supanje zabava ali šport? Oboje.

Pred nekaj več kot dvajsetimi leti si Dave Kalama, Laird Hamilton in njuni havajski kolegi verjetno niso predstavljali, da bodo v športu pisali zgodovino. Uspešni in svetovno znani jezdeci valov so, ko morje ni ponujalo visokih valov za surfanje, na svoje deske vzeli veslo in trenirali z veslanjem stoje. Ni trajalo dolgo, ko so jim začeli slediti tudi drugi, najprej na Havajih, pozneje v Kaliforniji in širše. Prelom tisočletja štejemo za začetek sodobnega deskanja z veslom (supanja), ki je trenutno najhitreje razvijajoči se šport. Ker gre za privlačno aktivnost, se priljubljenost supanja opazi na vsakem koraku. Zadnjih nekaj let Slovenijo »preveslava« vedno več navdušenih mladih in malo manj mladih, ki se supanja lotevajo na vseh vrstah voda.

Ko govorimo o supanju na morju ali jezeru med dopusti in počitnicami, imamo v mislih lahko, preprosto in dostopno aktivnost za vsakogar. Neizmerno veselje otrok, ki lezejo na desko in skačejo z nje, starši, ki otroke vozijo na supih kot sopotnike, supanje s hišnimi ljubljenčki, sproščeno raziskovanje narave z vodne gladine … Zveni znano? Vse to je supanje. Ni pa supanje zgolj to! Ko zabavna aktivnost preraste okvir tedenskega dopusta, ko se na vodo podamo sami od sebe po šoli ali službi, takrat že lahko govorimo o rekreaciji in športu.

Supanje lahko preraste v pravo športno aktivnost (na fotografiji Ljubljanica SUP Challenge).
Supanje lahko preraste v pravo športno aktivnost (na fotografiji Ljubljanica SUP Challenge).

Pri športu se znojimo, kaj pa na supu?

Prav tako lahko. Dolžino in intenzivnost veslanja lahko prilagajamo željam in potrebam, časovnim okvirom in željam po rezultatu. Redke aktivnosti ponujajo miganje celemu telesu in supanje zbudi prav vsako mišično skupino. Roke in ramenski obroč skrbijo za gibanje, jedro (trebušne mišice oziroma »six-pack«) držijo telo v ravnotežju, medtem ko noge blažijo nihanje deske in proizvedeno energijo iz zgornjega dela telesa prenesejo na desko in njeno drsenje po vodni gladini. S pomočjo rednega supanja izboljšamo fizično kondicijo, okrepimo vse mišične skupine in izboljšamo ravnotežje. Zaradi aktivnosti na vodi je supanje tudi sproščujoča dejavnost – pomirjeni in s čisto glavo se boste z veseljem posvetili delu ali družini.

Supanje vas bo sprostilo, hkrati pa boste poskrbeli za boljšo fizično kondicijo.
Supanje vas bo sprostilo, hkrati pa boste poskrbeli za boljšo fizično kondicijo.

Kako začeti z rekreativnim supanjem?

Supanje je šport, kjer boste razvili moč in izboljševali tehniko, z rednim veslanjem pa postali hitrejši in lahko obiskali bolj oddaljene lokacije. Če desko že imate (tudi če je še nimate), boste v Ljubljani rekreativno najlažje začeli v Sup klubu. Na temo supanja klub ponuja prav vse. Pomagajo pri prvih korakih na supu in vas naučijo osnov v Mali šoli supanja. Tehniko in moč lahko pilite v okviru individualnih ur, rekreativnega supanja s trenerjem ali prek priprav na resna tekmovanja. Supanje je kot šport primeren za otroke od 8 let, mladino in tudi vse zaposlene. Sup klub vsako leto organizira dve ali tri množično obiskana tekmovanja, ki se jih udeležujejo tudi njihovi člani. Letos bo že petič na sporedu Ljubljanica SUP Challenge: za tekmovalce zanimivo tekmovanje zaradi teatralnega in urbanega okolja ter množice navijačev, gledalcem na obali in mostovih pa praktično edina priložnost, da sup tekmovanje spremljajo iz neposredne bližine.

Slovenske destinacije za supanje

Bohinjsko jezero
Biser med našimi jezeri je primeren za vse stopnje znanja supanja. Še posebej je priljubljen v poletnem času, ko se na prijetno toplem jezeru lahko umaknemo na tiho sredino jezera. Tveganje je močan veter, ki se lahko pojavi nenadoma in nam oteži povratek na izhodiščno lokacijo. Ob jezeru je več možnosti izposoje deske.

Blejsko jezero

Supanje na Bledu
Supanje na Bledu

Priljubljena turistična destinacija domačih in tujih turistov, katerega poseben draž je otok na sredini jezera in mogočna skala z gradom nad mirno gladino jezera. Lokacija je primerna za vse stopnje znanja supanja, vendar imamo v visoki sezoni lahko otežen dostop s supom do vode in povratek z nje zaradi obilice kopalcev. Ob jezeru je več možnosti izposoje deske.

Cerkniško jezero
Jesenska in spomladanska destinacija, na kateri priporočamo supanje z opremo, primerno letnemu času. Suha obleka ali vsaj neoprenska obleka bosta v hladni jeseni ali zgodnji pomladi preprečili podhladitev ob morebitnem padcu v hladno vodo. Predlagamo, da prinesete svojo desko ali si jo izposodite, ob jezeru namreč ni možnosti najema.

Gradiško jezero

Supanje na Gradiškem jezeru
Supanje na Gradiškem jezeru

Lokacija, od Ljubljane oddaljena zgolj 20 minut vožnje v smeri Trojan, ponuja skrivnostnost in tiho umaknjenost potopljene doline. Umetno jezero, nastalo ob gradnji štajerske avtoceste, je primerno za vse stopnje znanja supanja. Gibanje odsvetujemo na vzhodnem delu jezera, kjer so drstišča rib – priporoča se supanje med točko vstopa na zahodnem delu pa vse do dračja, ki iz vode gleda na dveh tretjinah jezera v smeri proti vzhodu.

Ljubljanica
Najbolj priljubljena suparska destinacija, ki vas popelje skozi Plečnikovo Ljubljano, pod številnimi mostovi skozi slikovite poglede na pisana pročelja in mogočni grad nad mestom. Lokacija je primerna za tiste z že kakšnim preveslanim kilometrom, za prvič se priporoča spremstvo inštruktorja. Nevarnosti so gost ladijski promet in drugi udeleženci na vodi ter premočen vodni tok po obilnem deževju. V Sup klubu je možnost parkiranja in izposoje deske.

Zbiljsko jezero

Supanje na Zbiljskem jezeru
Supanje na Zbiljskem jezeru

Umetno akumulacijsko jezero, priljubljena turistična destinacija v neposredni bližini Ljubljane z znamenitimi labodi in veliko zelene, neokrnjene narave. Lokacija, primerna za vse stopnje znanja supanja, z možnostjo parkiranja in izposojo deske v Wasupu.

Trboje
Čolnarna s tradicijo na levem bregu Save, bližje Kranju, prav tako na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne, kjer je supanje primerno za vse stopnje znanja. Začetnikom priporočamo spremstvo inštruktorja. V ŠD Amfibija je možnost najema deske.

Velenjsko jezero
Mirno jezero na Štajerskem/Šaleškem delu Slovenije, kjer zastane dih ob urejeni okolici in ličnih sprehajalnih poteh. Zaradi ugrezanja tal nad rudnikom Velenje, se jezero spreminja in svojo slikovito obalo zariše različno od obiska do obiska. Urejeno parkiranje in dostop do vode sta možna na južnem delu jezera ob avtokampu. Lokacija je primerna za vse stopnje znanja, v vetrovnih dneh je lahko veter premočan, zato priporočamo ogled vremenske napovedi. Izposoja desk je mogoča v Zoo Station.

Most na Soči

Supanje na Soči
Supanje na Soči

Prav tako ena najlepših destinacij, zagotovo vredna obiska in preživetja dneva ali dveh v raziskovanju Soče in pritokov. Nudi obilo možnosti veslanja proti toku ali z njim, postanka na plažah Idrijce in okusnega kosila pri lokalnih gostincih. Zaradi mirnega toka in slikovitosti je primerna lokacij za vse stopnje znanja. Težavo lahko predstavlja občasen močan veter. Priporočamo, da pridete s svojo ali izposojeno desko.

Slovenska obala
Za naprednejše suparje je zagotovo izziv in draž veslanje v veter, prek manjših ali večjih valov, okrog svetilnika ali vremenske postaje … Na voljo je več lokacij, uporabite lahko dostop v avtokampu, urejeni plaži v mestih ali ob njih, lahko ob divjih plažah ali oddaljenih samotnih poteh. Prav tako imate več možnosti izposoje desk ali najema inštruktorja.

NASVET ZA VARNO SUPANJE
Ne glede na destinacijo vaših raziskovanj in podvigov s supom, VEDNO uporabljajte varnostno vrvico. Pomnite, da veter piha dlje in valovi valovijo dlje in hitreje, kot mi plavamo. Varnostna vrvica je lahko vaša vez z življenjem.

Dodatne Informacije

Več informacij:
supklub.si

Vsebino omogoča Sup klub. 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!