Jesen lahko naši postavi naredi največ škode: 5 navad, s katerimi moraš takoj prenehati

Jesen je do naše postave najmanj prijazna in s temi 5 navadami moraš, če želiš ohraniti fit telo, takoj prenehati.

Z jesenjo pride čas, ko dan začne postajati vse krajši, noči vse hladnejše, naša aktivnost in volja pa začneta pešati. Bolj kot po sprehodu v naravi začnemo hrepeneti po kavču in vroči čokoladi v roki. Čeprav s tem občasno ni nič narobe, poskusi poskrbeti, da v hladnejših dneh ne zanemarjaš svojega telesa in ne izgubiš kondicije, saj boš nato morala spomladi spet začeti od začetka. Britanska študija je celo pokazala, da naj bi ljudje v jeseni v povprečju pridobili 2,2 kilograma. Če tega nočeš, je bolje, da s temi 5 navadami kar takoj prenehaš. In zapomni si, zmernost je ključna!

1. Ne spi predolgo

Ne spi predolgo!
Ne spi predolgo!

Popolnoma razumljivo je. Poleti si bila navajena vstajati ob pol 7. uri zjutraj in pričeti z dnevom, sedaj se pa ob tej uri zbudiš, sonce pa se še ni. Kljub temu, da je zjutraj dlje tema, to ne pomeni, da moraš spati, čeprav bi ti to še tako ustrezalo. Pravijo, da jutro naredi dan, zato poskrbi, da zjutraj ne poležavaš v nedogled, ampak se svojih obveznosti lotiš čim prej. Zjutraj naj bi bila večina ljudi namreč najbolj produktivna, prav tako pa lahko predolgo poležavanje povzroči, da boš celi dan bolj brez energije.

2. Bodi aktivna ne glede na vreme

Bodi aktivna ne glede na vreme
Bodi aktivna ne glede na vreme

S hladnejšim in slabšim jesenskim vremenom na dan prihaja tudi sto in eden izgovor, zakaj danes ne moreš športati. Seveda je logično, da ne greš teči v največjem nalivu, če pa je zunaj suho in le hladno, izgovora ni. Dobro se obleci in se odpravi na daljši sprehod v naravo ali hribe, mogoče na kolesarsko vožnjo, ali pa preteči želeno razdaljo. Če pa ti nižje stopinje res ne ustrezajo, se lahko še vedno odpraviš v bližnji fitnes in nekaj zase narediš tam. Še enkrat, izgovorov ni.

3. Reci “NE” težki hrani in “JA” sadju in zelenjavi

Reci "NE" težki hrani in "JA" sadju in zelenjavi
Reci “NE” težki hrani in “JA” sadju in zelenjavi

Ura je 18.00 in zunaj je že skoraj čista tema. Seveda si v udobju svojega kavča takrat zaželiš nekaj prigrizniti in se zahvališ vsem bogovom za izumljeno dostavo hrane iz bližnje kitajske restavracije. Čeprav nihče ne pravi, da si včasih ne smeš nekaj takega privoščiti, to ne sme postati navada. Jeseni nam namreč pogosto ustreza težka hrana, ki pa ji moramo včasih znati reči ne. Poskrbimo pa, da zaužijemo dovolj sadja in zelenjave, saj bomo le tako poskrbeli, da se naša postava ne bo v nekaj mesecih popolnoma transformirala. Prav tako poskrbi, da piješ dovolj vode, saj žeje zaradi hladnejše temperature ne občutiš tako pogosto kot poleti.

4. Reci “NE” sladkim toplim napitkom

Reci "NE" sladkim toplim napitkom
Reci “NE” sladkim toplim napitkom

Nič ni boljšega kot skodelica vroče čokolade ali pa tople bele kave z vaniljo in cimetom na hladen jesenski dan. Zopet, en takšen napitek na teden ne škodi nikomur, vsakodnevno nalivanje s sladkorjem napolnjenimi napitki pa lahko ima kar hitro negativni učinek na naše zdravje. Če pa tovrstne napitke že moraš piti vsak dan, pa jih poskusi čim manj dodatno sladkati.

5. Za vikende pojdi v naravo

Za vikende pojdi v naravo
Za vikende pojdi v naravo

Vikend je za večino, z izjemo tistih, ki morajo takrat delati, čas, da se sprostijo in za dva dni zadihajo, preden jih zopet čaka naporni teden. Čeprav ti bi takrat verjetno najbolj ustrezalo, da dva dni skupaj ležiš, se poskušaj spraviti v naravo ali pa mogoče na kakšen izlet. Čeprav je dan krajši, ga lahko vseeno kakovostno izkoristiš. Tako boš od vikenda odnesla veliko več, kot pa če bi ga preležala doma.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!