fbpx

Kaj je bolje? Jutranje ali večerno prhanje?

Jutranje ali večerno tuširanje, to je tu vprašanje.

Je bolje, da se oprhamo zjutraj, pred službo, ali je bolje, da se stuširamo zvečer, pred spanjem? Dilema, stara kot prha. No, verjetno ni treba posebej poudarjati, da imata tako jutranje kot večerno tuširanje blagodejne učinke, bodisi na miren spanec oziroma na dobro počutje in produktivnost čez dan. In ker se strokovnjaki ne morejo zediniti katera izbira je dejansko boljša, obe pa imata svoje prednosti, je ta izključno na vas. In dobra stran tega? Ne morete izbrati napačno.

Nekateri ljudje se raje tuširajo zjutraj, nekateri to raje počno zvečer. Čeprav znanstveno ni dokazano, da bi bilo bodisi jutranje bodisi večerno prhanje boljše za vas, pa imata definitivno vsak svoje prednosti. In če ste v dilemi kaj izbrati, vam lahko pri sprejemanju te pomembne odločitve pomagamo. Važno pa je vedeti, da pravilnega odgovor na vprašanje kaj je bolje, jutranje ali večerno tuširanje, ni. Vse je odvisno od osebnih preferenc.

PREBERITE ŠE: Kaj o nas povedo naše navade tuširanja?

Jutranje ali večerno tuširanje, to je tu vprašanje.
Jutranje ali večerno tuširanje, to je tu vprašanje.

Prednosti jutranje prhe

Nasvet: Ko se prhate zjutraj, uporabite mrzlo vodo, ker:

  • se boste počutili bolj sveži in polni energije
  • boste s tem povečali prekrvavitev in imunost
  • boste bolj zbrani skozi dan
  • vam bosta hvaležna koža in lasje. Mrzla voda namreč z njiju ne bo sprala naravnega olja, prav tako pa bo zaprla kožne pore in preprečila, da se vanje ujame umazanija.

Prednosti večerne prhe

Nasvet: Če si privoščite vročo prho, naj bo to vsaj dve uri pred spanjem, saj temperaturne spremembe vplivajo na kvaliteto spanca. Sicer pa prhanje pred spancem pomeni, da:

  • boste zjutraj lahko dlje spali. 30 minut več na vašem računu se kar pozna.
  • boste v posteljo odšli bolj sproščeni, saj je tovrstna prha izjemno terapevtska
  • boste iz sebe sprali vso ”umazanijo”, ki se je nabrala na vas čez dan in jo ne boste odnesli s seboj v posteljo.
  • bo vaša posteljnina dlje ostala sveža in čista, kar ne pomeni le manj ukvarjanja s pranjem in preoblačenjem ampak tudi blagodejen učinek na kožo. To se bo še posebej poznalo pri tistih, ki imajo akne in drugačne poškodbe kože, saj ne bodo celo noč izpostavljeni bakterijam.
  • boste imeli več časa za zajtrk, ki velja za najpomembnejši obrok dneva

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!