fbpx

Kaj je prekinitveni post in 6 priljubljenih načinov, kako ga izvajati

Kaj je "intermittent fasting"?

Kaj je prekinitveni post ali "intermittent fasting"? Gre za obliko diete oziroma prehranjevalnega vzorca, ki ga sestavljata dva ključna elementa. In sicer: obdobje postenja (časovni okvir, ko praktično ne zaužijemo niti ene same kalorije) in obdobje hranjenja (časovni okvir, v katerem zaužijemo vse dnevne/tedenske obroke).

Prekinitveni post ali “intermittent fasting” (ang.) je zadnje čase izjemno priljubljen trend v prehranjevanju oziroma dieta. Z njim naj bi izgubili težo, izboljšali presnovo in morda celo podaljšali življenjsko dobo.

Obstaja več metod tega prehranjevalnega vzorca. Vsaka metoda je lahko učinkovita, vendar je ugotovitev, katera najbolje deluje, odvisna od posameznika do posameznika.

Tu je 6 priljubljenih načinov prekinitvenega posta.

1. Metoda 16/8

Metoda 16/8 vključuje post vsak dan 14–16 ur in omejitev dnevnega prehranjevanja na 8–10 ur. V okno za prehranjevanje lahko vstavite dva, tri ali več obrokov. Ta metoda je znana tudi kot “protokol Leangains”, populariziral pa jo je strokovnjak za fitnes Martin Berkhan.

Ta način posta je pravzaprav lahko zelo preprost, na primer da po večerji ne pojeste ničesar in preskočite zajtrk. Če na primer zadnji obrok končate ob 20. uri in ne jeste do poldneva naslednji dan, se tehnično postite 16 ur. Na splošno je priporočljivo, da se ženske postijo le 14–15 ur, ker se zdi, da jim gre bolje z nekoliko krajšim postenjem.

Med postom lahko pijete vodo, kavo in druge nekalorične pijače, kar lahko pomaga zmanjšati občutek lakote.

Zelo pomembno je, da v času prehranjevanja uživate predvsem zdravo hrano. Ta metoda ne bo delovala, če jeste veliko nezdrave hrane ali zaužijete prekomerno število kalorij.

2. Dieta 5:2

Dieta 5:2 vključuje normalno prehranjevanje 5 dni v tednu, medtem ko vnos kalorij dva dni v tednu omejite na 500 do 600. Ta dieta se imenuje tudi hitra dieta, populariziral pa jo je britanski novinar Michael Mosley.

V dneh posta se priporoča, da ženske zaužijejo 500 kalorij, moški pa 600. Na primer jeste normalno vsak dan v tednu, razen ob ponedeljkih in četrtkih. Ta dva dneva zaužijete dva majhna obroka po 250 kalorij za ženske in 300 kalorij za moške.

Kot kritiki pravilno poudarjajo, ni študij, ki bi preučevale samo dieto 5:2, obstaja pa več študij o prednostih prekinitvenega posta.

Prekinitveni post ali “intermittent fasting” dovoljuje, da v času postenja pijemo vodo in nekalorične pijače.

3. Jemo, prenehamo, jemo (“Eat Stop Eat”)

Dieta “Eat Stop Eat” vključuje 24-urni post enkrat ali dvakrat na teden. To metodo je populariziral strokovnjak za fitnes Brad Pilon in je že nekaj let precej priljubljena.

Če se postimo od večerje en dan do večerje naslednji dan, to pomeni 24-urni post. Na primer, če večerjo končate ob 19. uri v ponedeljek in ne jeste do večerje ob 19. uri naslednji dan, ste naredili celoten 24-urni post. Prav tako se lahko postite od zajtrka do zajtrka ali od kosila do kosila – končni rezultat je enak.

Med postom so dovoljene le voda, kava in druge nekalorične pijače.

Če to počnete zato, da bi izgubili kilograme, je zelo pomembno, da v času prehranjevanja jeste normalno. Z drugimi besedami, jesti bi morali enako količino hrane, kot da se sploh ne bi postili.

Možna slabost te metode je, da je lahko celoten 24-urni post za marsikoga dokaj težaven. Vendar vam ga ni treba kar takoj narediti v celoti. V redu je, da začnete s 14–16 urami, nato pa se od tam premaknete navzgor.

4. Post vsak drugi dan

Pri tem načinu postenja se postite vsak drugi dan. Sicer obstaja več različnih različic te metode, nekatere pa med postnimi dnevi dovolijo tudi do 500 kalorij.

Polni post vsak drugi dan se lahko zdi precej ekstremen, zato ni priporočljiv za začetnike. S to metodo boste večkrat na teden v posteljo odšli zelo lačni, kar ni prav prijetno in verjetno dolgoročno nevzdržno.

5. Bojevniška dieta

Bojevniško dieto je populariziral strokovnjak za fitnes Ori Hofmekler. Vključuje uživanje majhnih količin surovega sadja in zelenjave podnevi in en večji obrok ponoči. V bistvu se postite ves dan in jeste ponoči v štiriurnem oknu.

Bojevniška dieta je bila ena prvih priljubljenih diet, ki je vključevala obliko prekinitvnega posta. Izbira hrane pri tej dieti je precej podobna tisti pri paleo dieti – večinoma polnovredna, nepredelana živila.

Bojevniška dieta vključuje uživanje majhnih količin surovega sadja in zelenjave podnevi in en večji obrok ponoči.

6. Spontano preskakovanje obroka

Ni vam nujno treba slediti strukturiranemu načrtu prekinitvenega posta, da izkoristite nekatere njegove prednosti. Druga možnost je, da občasno preprosto preskočite obroke, na primer, ko se ne počutite lačne ali ste preveč zaposleni za kuhanje.

Obstaja mit, da morajo ljudje jesti vsakih nekaj ur, da ne bi začeli stradati ali izgubili mišic. Vaše telo pa je v resnici dobro opremljeno za dolgotrajno lakoto, kaj šele, da bi občasno izpustili en ali dva obroka.

Če torej res niste lačni, preskočite zajtrk in samo pojejte zdravo kosilo in večerjo. Če pa na primer nekje potujete in ne najdete ničesar, kar bi radi pojedli, se na hitro postite.

Če preskočite en ali dva obroka, ko v niste lačni, je to v bistvu spontan prekinitveni post. Pazite le, da med drugimi obroki jeste zdravo hrano.

Povzetek

Prekinitveni post (“intermittent fasting”) je orodje za hujšanje, ki deluje pri mnogih ljudeh, pa vendar ni nujno, da pri vseh. Nekateri verjamejo, da nima enakih koristi za ženske kot za moške. Prav tako ni priporočljiv za ljudi, ki imajo ali so nagnjeni k prehranjevalnim motnjam.

Če se odločite poskusiti prekinitveni post, ne pozabite, da je kakovost prehrane ključnega pomena. V času prehranjevanja tako ne posegajte po nezdravi hrani, saj tako ne morete pričakovati, da boste shujšali in okrepili svoje zdravje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!