fbpx

Kaj lahko pričakujete od narcisa?

Foto: Mubariz Mehdizadeh- / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi ljudje smo do neke mere narcisoidni. A tisti z izrazitim narcizmom posvečajo malo, ali nič, pozornosti občutkom in potrebam drugih. Osredotočeni so nase in na svoje potrebe, odnosi z njimi pa so pogosto obarvani z noto grenkobe in občutka neenakosti.

Narcizem je pravzaprav neravnovesje med skrbjo zase in skrbjo za druge.

Narcistične osebnosti potrebujejo veliko družbenih odzivov in priznanje drugih do te mere, da si zagotovijo dragoceno psihološko energijo.

via GIPHY

Obstajata dve različni vrsti problematičnega narcizma: grandiozni in ranljivi. Obe vrsti sta podobni, vendar vsaka poudarja posebne problematične vidike.

Grandiozni poudarja potrebo posameznika, da se počuti pomembnega, ranljiv pa strah, da ga drugi ne bodo videli v pozitivnem smislu.
Narcistični ljudje želijo, da jih drugi vidijo kot pomembne do te mere, da nimajo skrbi glede tega, kako se drugi počutijo. Svoje vrednosti ne pokažejo drugim.

via GIPHY

Veličastnost narcisa pomeni visoko raven samospoštovanja, pomembnosti, samozavesti. Pojavlja se tudi občutek superiornosti v odnosu do drugih, aroganca, pretiravanje z lastnimi dosežki.

Narcisi so podvrženi zavisti, po drugi strani pa mislijo, da jim drugi ljudje zavidajo.

Narcistični tipi osebnosti so pravzaprav primer popolnega neravnovesja med potrebnim in danim. Ko imate opravka z nekom, ki ima problematičen narcizem, pa naj gre za ranljiv ali grandiozen tip, je koristno upoštevati, da je vse, kar mu dajete (čustveno, verbalno, fizično), tisto, kar ta oseba išče. Enostavno ne morete pričakovati, da boste v zameno dobili karkoli.

via GIPHY

Imeti narcisa v življenju je čustveni izziv, ne glede na to, ali je narcis družinski član, partner, prijatelj. Poleg njega se ljudje počutijo izčrpane.

Če želite ostati s takšno osebo, se naučite, kako se z njimi bolje soočiti in imeti realna pričakovanja. Pomembno je, da postavite meje. Prav tako je priporočljivo, da govorite – jasno in jedrnato, ko postavljate svoje zahteve.

via GIPHY

Svetuje se tudi, da si ustvarite podporni sistem. Življenje z narcisom lahko povzroči občutke negotovosti, zmedenosti in dvom vase, zato morate imeti skupino ljudi, ki vas podpira.

Ljudje z narcistično osebnostno motnjo se običajno ne spremenijo. Odnos z njimi vedno ostaja – enosmerna ulica.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!