fbpx

5 navad, ki jih morate spremeniti, da ohranite možgane v dobri kondiciji

Foto: envato

Z leti se ljudje vse bolj zavedamo pomena svojega zdravja, tako mentalnega kot tudi fizičnega. V ta namen želimo okrepiti tudi plastičnost svojih možganov, da nam bodo dobro služili tudi na stara leta. Pa ne le to, s primernim ravnanjem jih želimo zaščititi ter jih ohraniti vitalne.

Nevrologinja dr. Tara Swart je predstavila pet temeljnih stebrov, ki jih posamezniki morajo upoštevati, če želijo ohraniti dobro zdravje in kondicijo svojih možganov. V svoji knjižni uspešnici The Source: rest, fuel, hydrate, oxygenate and simplify opisuje načine, kako možgane ohraniti plastične in fleksibilne. Prepričana je, da lahko tudi med 25 in 65 letom za to naredimo marsikaj. Tu je šest stvari, ki se jih sama drži, zavoljo ohranjanja možganov v dobri kondiciji.

Zadnja posodobitev 2022-08-09 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Izogibajte se kofeini po 10. uri

Če želimo, da bo naše telo dobro delovalo, potrebujemo zadostno mero kvalitetnega spanca. Prav tako velja omejiti količine zaužitega kofeina. Če z jutranjo kavo ni nič narobe, pa se izogibajte kofeinu po 10. uri zjutraj. »Sama kofeina nikoli ne uživam po deseti uri, saj četrtina ostane v naših možganih še vsaj 12 ur. Prav mogoče je, da bo le to vplivalo na kvaliteto vašega spanca,« je prepričana nevrologinja.

Foto: Unsplash/Thats Her Business

Izberite aktivnost, ki vam je ljuba

Aerobna vadba, ki požene vaš srčni utrip in pospeši kri v žilah je odlična za zdravje možganov. Bistveno pa je, da med aktivnostjo uživate, saj s tem spodbudite posamezne procese v možganih, ki še bolj pospešijo rast novih nevronov.

Gibanje na svežem zraku

Tudi okolje, v katerem izvajate aktivnosti je pomembno. Če gre za onesnažen mestni zrak, lahko s tem naredite več škode kot koristi. Dr. Swart zato svetuje, da se gibljete na svežem zraku, če to ni mogoče, izberite mestne poti blizu vode, ki vsaj deloma omilijo onesnaženost zraka.

Ne pozabite dihati

Kadar smo pod stresom, dihamo kratko in plitvo. Prepogosto namreč svojemu dihanju ne posvečamo pozornosti, kar pa še ne pomeni, da vrsta menjave vdihov in izdihov ni pomembna. »Bodite pozorni, kako dihate vsako uro. Poskusite dihati globlje, zagotovite, da so vdihi in izdihi približno enako dolgi,« svetuje nevrologinja.

Foto: Unsplash/Priyanka Singh

Pripravite svoja oblačila za naslednji dan

Priprava oblačila pred spanjem ni le ritual super organiziranih ljudi, temveč ima številne pozitivne lastnosti za vse. S tem namreč poenostavimo nalogo naših možganov naslednji dan. Če z jutranjo rutino ali dnevnim jedilnikom vsaj malo uspemo organizirati svoje življenje, bo to koristilo tudi našim možganom.

Omejite uporabo družabnih omrežij

Družabna omrežja in splet lahko močno škodijo našim možganom, saj posredno spreminjajo njihovo podobo. To pomeni, da moramo skrbno izbirati vsebimo, ki jih posvečamo svojo pozornost, tudi zavoljo možganov samih. »Mislim, da moramo biti ljudje informirani o svetu, čeprav veliko znanstvenikov ne spremlja dnevnih novic. Te so po njihovem mnenju predvsem slabe, zato možgane prepričajo, da je vse na svetu nevarno in ogrožajoče,« pojasni strokovnjakinja.

Zadnja posodobitev 2022-08-09 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Dodatne Informacije

Članek lahko vsebuje partnerske povezave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!