fbpx

Strokovnjaki pojasnjujejo: zakaj v ogledalu izgledate drugače kot na slikah?

Foto: envato

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ob pogledu v ogledalo in svoje fotografije videli popolnoma drugačno sliko. Nikomur ni najbolj pri srcu, če na fotografiji ne izgleda tako, kot bi si želel, in prav nihče se ob tem ne počuti najbolj samozavestnega. Zato smo strokovnjake na področju fotografije povprašali, kako je možno, da se včasih zdi, da v ogledalu izgledamo popolnoma drugače kot na fotograijah.

Nikomur ni najbolj po godu, če mu nikakor ne uspe narediti lepega selfija, pa čeprav v ogledalu izgleda povsem dobro. Še huje je, ko nas v objektiv ujame prijatelj, slika pa izgleda popolnoma drugače, kot nam jo je pokazalo ogledalo.
Takrat se vprašamo, ali gre za optično prevaro, ali sami sebe ne vidimo takih, kot zares izgledamo, ali pa krivdo nosi kamera. O tem fenomenu smo zato povprašali strokovnjake na področju fotografije.

Ali na selfijih izgledate drugače kot v ogledalu? Foto: Cottonbro / Pexels

Zakaj v ogledalu izgledate drugače kot na fotografijah?

Najprej naj vas pomirimo: če se vam zdi, da na fotograijah izgledate povsem drugače kot v ogledalu, nikakor niste edini. To je povsem normalno: najprej naj poudarimo, da je to, kako izgledamo na fotografijah, zelo odvisno od naše poze in svetlobe, pod katero je bila fotografija narejena. Če se zavedamo, v kakšnih položajih bomo izgledali najbolje, nam lahko uspe, da na slikah izgedamo vitkejši, poudarimo svoje obline itd. Z našim obrazom pa se lahko poigrajo sence: od njih je odvisno, kateri del našega obraza bo izpadel večji, manjši, bolj vpadljiv
Skrivnost leži tudi v vrsti leče, s katero je fotografija narejena. Fotografi trdijo, da ni objektiva, ki bi pokazal povsem realno sliko: leče namreč prikažejo dvodimenzionalno perspektivo, ki se seveda razlikuje od 3D slike, ki jo vidimo v resničnem življenju. Zato na fotografijah običajno izgledamo širši, naše obrazne poteze in obline pa se od ogledalne slike nekoliko razlikujejo. Tudi svetloba na leči pristane na drugačen način kot na ogledalu, kar lahko razlike še poveča.
Tretji razlog, da nas fotografije lahko presenetijo, je lahko tudi, da nas prijatelj ujame iz kota, iz katerega sami sebe po navadi ne vidimo. Zato lahko naša obraz in telo izgledata drugače, kot smo ju navajeni.

Velik vpliv na fotografije ima svetlobe Foto: Anete Lusina / Pexels

Katera slika je bolj realna?

Ob toliko različnih slikah samih sebe je povsem normalno, da se vprašamo, kako pravzaprav izgledamo. Strokovnjaki trdijo, da bomo še najbolj realno sliko videli v ogledalu. Zato ni nobenega razloga za skrb, če si na fotografijah niste najbolj všeč.
Prav tako se morate zavedati, da smo sami svoji največji kritiki: če se vam bo kdaj zdelo, da na fotografiji izgledate grozno, vašim prijateljem najvarjetneje sploh ne bo jasno, o čem govorite. Zavedati se morete tudi, da v živo vašemu videzu veliko dodajo tudi vaša energija, samozavest, odprtost in prijaznost: lastnosti, ki jih leča fotoaparata pač ne more ujeti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.