Kaj o nas povedo naši hišni ljubljenčki?

Po prepričanju mnogih ljudi, naj bi si bili lastniki in hišni ljubljenčki precej podobni. Če se vam zdi ta ideja privlečena za lase, naj samo omenimo, da so raziskovalci postavili nekaj splošnih tez, ki veljajo za hišne ljubljenčke in osebnosti njihovih lastnikov. Koliko je torej resnice v podobnosti ter kaj povedo o nas in naši osebnosti naši hišni ljubljenčki?

1. Najsrečnejši naj bi bili lastniki rib. Lastniki psov so najbolj zabavni, lastniki mačk pa najbolj zanesljivi in čustveno občutljivi. Najbolj neodvisni so lastniki plazilcev.

2. Obstajajo razlike med ljudmi, ki imajo mačke in ljudmi, ki imajo pse. Lastniki psov so v petnajstih odstotkih veliko bolj ekstravertirani, v trinajstih odstotkih več so sprejemljivi ter v enajstih odstotkih več so bolj vestni, kot ljudje, ki imajo mačke. Ljudje z mačkami naj bi bili v dvanajstih odstotkih bolj nevrotični in v enajstih odstotkih bolj odprti, kot ljudje s psi.

osebnost človeka naj bi odražal temperament njegovega ljubljenčka.
osebnost človeka naj bi odražal temperament njegovega ljubljenčka.

3. Po raziskavah, ki jih je opravil Richard Wiseman, naj bi ljudje pogosto videli svoje hišne ljubljenčke kot odsev svoje osebnosti. Torej, bolj pogosto kot ne, naj bi osebnost človeka odražal temperament njegovega ljubljenčka.

4. Pasma psa naj bi povedala, ali je lastnik liberalec ali konservativec. Liberalci tako želijo pse, ki so nežni in se zanašajo na svoje lastnike kot enakopravni. Konservativci pa želijo, da so njihovi psi predvsem lojalni in poslušni.

PREBERITE ŠE: Oppo Food Ball: skleda za pse, ki upočasni hranjenje

5. Ljudje s pit bulli so potencialno prav tako strašni kot njihovi psi. Študija, izvedena na Leicester School of Psychology je ugotovila, da mlajši ljudje z neprimernim ali agresivnim vedenjem posegajo po agresivni pasmi psov, kar potrjuje modrost, da se psi ujemajo z osebnostjo njihovih lastnikov.

6. Lastniki psov so zdravi. Naj bi se vzdržali vsakdanjega stresa, bili sproščeni, imeli visoko samopodobo in manj verjetno bili diagnosticirani z depresijo. Psi so tako bolj koristni za zdravje, kot mačke. Nadaljnje raziskave so pokazale, da so nekateri od teh učinkov vzorčni, ne koleracijski. Nekaj koristi pri lajšanju stresa pa opravijo tudi posnetki srčkanih živali – srčni utrip in tlak zmanjšajo namreč v manj kot minuti.

7. Raziskovalci pa so tudi ugotovili kakšen je tip osebe, ki za svojimi psi ne čisti. Moški z nižjimi dohodki in lastniki, ki spustijo svoje pse z vrvice so manj vestni pri čiščenju iztrebkov svojih psov, kot ženske z višjim dobičkom in tiste, ki svojih psov ne spustijo z vrvice.

8. Še nekaj zanimivih dejstev o hišnih živalih:

  • Mačke nas lahko manipulirajo z močjo kontrole uma.
  • Ljudje večkrat kupujemo zdravo hrano za svoje pse, kot zase.
  • Znanstvenikom je skoraj uspelo, da bi lisice spreobrnili v ljubke ljubljenčke.

Dodatne Informacije

Povzeto in prirejeno po:
time.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!