Kaj pomeni resnična iskrenost v pravi zvezi?

Zadnjič posodobljeno: :

Risanje je iskrenost umetnosti. Tam ne obstaja možnost goljufanja. Ali je dobra ali je slaba. - Salvador Dalí

Na videz odvečni pridevniki v naslovu – resnična iskrenost, pravi zvezi – so na pravem mestu, ker opozarjajo na razliko.

Pravijo, da obstaja lažna iskrenost in napačen odnos. In da se resnična iskrenost ne vzdržuje v lažnem odnosu, saj lažni odnos ne more vzdržati moči resnice, tako, kot neresnična iskrenost nima mesta v resničnem odnosu. Moč resničnega odnosa bo resnico dvignila na raven resničnosti.

Ko obstaja prava povezanost je to – povezava na ravni duš – a manjka ji resničnost, ker igralci v njej niso pošteni sami s seboj ali pa eden izmed njih ni in ne postane to, kar je. S tem nastane trpljenje, kajti nekaj mora nositi moč resnice in v tem je obup zagotovo zelo pristen.

V pravi zvezi, brez prave iskrenosti, se veliko naučite o moči in o resnici. Dobite moč, da prenesete resnico, da z močjo svoje resnične iskrenosti ne morete ničesar storiti, če drugo bitje ne pozna samega sebe. Če ne najde svoje resnice in se ne potopi v globino duše – ostane raje na suhem. Na strani ega. Tisti, ki govori z višine iz katere, če skoči, lahko umre.

Poznano? Vidim tisti grenak nasmeh na ustnicah, ko se pogled zatemni, vidim ta izraz na tvojem obrazu, kakor, da gledam v ogledalo.

To je obraz tistega, ki je dal vse od sebe. In potem je še naprej dajal in dajal in dajal do absurda, nesmisla in razčlovečenja.

Tistega, ki je z rušilno močjo svoje iskrenosti udaril v zid in strmoglavil. Tistega, ki je pripovedoval najbolj vznemirljive zgodbe in gluhim zapel najbolj ljubeznive pesmi. V najbolj pisanih barvah je slikal pravljične oblike pod zlatim soncem in bledo luno.

Dotaknil se je njihovih src, a duše ga niso slišale ali videle z gluhimi ušesi in slepimi očmi. In srca so se razburila, utripala hitreje, začutila strah pred potopitvijo v neznane svetove barv in zvoka resnice ter zbežale.

Na suho. Na steno. Tja, kjer je dovolj visoko, da umreš, če padeš, pa vendar je varneje, kot se potopiti vase, spoznati pravo resnico, biti resnično bitje in imeti resnično zvezo z drugim bitjem.

To je žalostno, boleče, grozljivo, nerazumljivo. In resnična iskrenost ti pravi “Nimaš kam iti, sprejmi, to je to.” In to kar je najtežje je sprejeti, da ne moreš doseči nekega bitja, neke duše , da si ne moreš pomagati z močjo ljubezni ali močjo resnice, in da je vsa moč, ki jo lahko in moraš uporabiti, tista, ki jo potrebuješ, da to sprejmeš.

Prikličeš svojo moč, da zdržiš resnico, najdeš mir in ostaneš povezan s svojim bitjem, se potopiš globoko vase, ostaneš tam in opazuješ.

Tvoja neposlušnost pravi “Rešitev mora obstajati.” Seveda. A to še ne pomeni, da jo boš našel, ali doživel. Obstajajo rešitve, ki pa ne zagotavljajo ničesar. Še posebej ne, kar bo ugodno za obe strani ali morda vsaj za eno.

In tako pridobiš vse izkušnje, ki jih potrebuješ, da v pravi zvezi preneseš resnično iskrenost. To je tisto, ko te nekdo sliši, in ko sam sebe ne slišiš, in se zaradi tega okrepi vaš notranji glas in potem se uspeš slišati.

Ko poveš, kar čutiš in misliš ter poznaš svoje motive – morda so sebični ali prihajajo iz strahu ali iz potrebe po nadzoru – potem govoriš o svojih motivih, kakršnikoli že so.

In veš, da ne bo obsodbe, nobene poškodbe, ker vas bodo pravilno razumeli. Če ne v tistem trenutku, potem nekoliko kasneje, dokler ne prispe sporočilo, dokler se ne prebije skozi filtre in vzorce osebe, s katero si povezan na pravi način. Ta povezanost zagotavlja dostavo in prejem vseh sporočil.

V pravem razmerju si lahko ves čas vse, kar si. V pravi zvezi se od tebe zahteva natanko to – da si vse, kar si.

Povezava v pravem odnosu je dvosmerna in neprekinjena in ima svojo integriteto, ki pa je moč resnične iskrenosti ne ogrozi, ampak jo okrepi.

Tam nihče ne kriči ali momlja z rokami na ušesih, da ne bi slišal in videl, ampak budno in previdno opazuje ter posluša, da jim kaj ne uide.

Tu se ne zadržuje na skali ega, in ko se nanjo povzpne, skoči iz nje, morda malo menca, če še vedno okleva. Tu se vsak nesporazum, jeza, tišina spremeni v spoznanja.

Na začetku in na koncu hvaležnost raste, je vzajemna in trajna. Zdi se enostavno, ker je vse tekoče. Le nepremičnost ustvarja težo.

Vse prave stvari so enostavne, ne glede na to, kako uničujoče, grozljive, temne vsebine so obdelale. In resnična iskrenost v pravi zvezi počne ravno to.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!