Kaj Slovencem pomeni največ?

Vsak ima svoje vrednote in na svet gleda skozi svoje oči. Nekateri hrepenijo po denarju, drugi po izobrazbi, enim je najpomembnejše zdravje, tretjim varnost. Kaj pa mislite, da je najpomembnejše Slovencem, kaj najbolj cenimo in postavljamo na prvo mesto?

Pri OECD (Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj) že od leta 2011 stalno dopolnjujejo t. i. indeks boljšega življenja. Vsako državo ocenijo v 11 kategorijah, pomembnih za dobro počutje – po prihodkih, službah, nastanitvah, zdravju, dostopu do storitev, okolju, izobrazbi, varnosti, vključevanju državljanov in upravljanju države, skupnosti in zadovoljstvu. Vrednosti kazalnikov so izražene z ocenami od 0 do 10. Višja kot je ocena, bolj so ljudje zadovoljni oziroma bolj cenijo določeno kategorijo.
Slovenijo so v sami raziskavi razdelili na zahodni in vzhodni del in tukaj so rezultati.

V Sloveniji najbolj cenimo izobrazbo, zahodni del nekoliko bolj (9,2). Temu sledi skupnost (v zahodni regiji 8,1, v vzhodni 8,0). Zdravje je v zahodni regiji na tretjem mestu (7,9), medtem ko je v vzhodni regiji na šestem (5,5). Tretje mesto v vzhodni regiji zaseda varnost (7,6), medtem ko je ta v zahodni regiji na petem mestu (7,4). Pred njo je še dostop do storitev (7,7), ki je v vzhodni regiji prav tako na četrtem mestu (7,0). Na šestem mestu je v zahodni regiji služba (6,6), a je ta eno mesto višje v vzhodni (5,6). Sedmo mesto v zahodni regiji zaseda zadovoljstvo (4,1), ki je v vzhodni mesto nižje (3,0). Na sedmo mesto se v vzhodni regiji namreč uvršča okolje (4,4). To je v zahodni regiji mesto nižje (3,3). Na devetem mestu je v vzhodni regiji nastanitev (2,8), v zahodni pa prihodki (3,2). Ti so v vzhodni regiji uvrščeni na deseto mesto (2,9), tik pred vključevanjem državljanov (0,6). Nastanitev je v zahodni regiji na desetem mestu (2.8), vključevanje državljanov pa tudi tukaj zaseda zadnje mesto (2,0).

Dodatne Informacije

Več informacij:
oecdregionalwellbeing.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj so moški obsedeni s tvojo zadnjico?